Pátek, 29. března 2024

Ústecký kraj rozdělí obcím 44,5 milionu korun z programu obnovy venkova

Ústecký kraj rozdělí obcím 44,5 milionu korun z programu obnovy venkova

Ústecký kraj rozdělí obcím 44,5 milionu korun z programu obnovy venkova. Peníze dostanou radnice na úpravy objektů, stavby chodníků a místních komunikací, údržbu veřejných prostranství či výsadbu zeleně. Cílem programu je podle radního Michala Kučery (Spojenci pro kraj) vytvořit podmínky, aby se obyvatelé obcí sami snažili o rozvoj venkova.

Samosprávy podaly 259 žádostí s celkovým objemem bezmála 85,5 milionu korun. "Těší mě, že program obnovy venkova je v našem kraji hojně využíván ke zlepšení života v obcích i k jejich rozvoji," uvedl Kučera. Program je určený obcím do 2000 obyvatel. Obce, ve kterých žije 1000 až 2000 lidí, mohou získat až sto procent nákladů na daný projekt. U obcí do 500 obyvatel podpora může činit 70 procent.

Obce využijí peníze od kraje například na stavbu odpočinkových a rekreačních míst, zateplení obecních úřadů, vytvoření elektronické úřední desky, obnovu nebo vybavení kulturních sálů, zakoupení laviček a stavbu posezení či pergol.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů