Úterý, 16. dubna 2024

Hlavní město vynaloží letos na projekty v životním prostředí 40 milionů Kč

Hlavní město vynaloží letos na projekty v životním prostředí 40 milionů Kč

Hlavní město vynaloží v letošním roce na projekty zlepšující životní prostředí celkem 40 milionů korun, což je meziročně stejně. Peníze dostane od metropole 81 žadatelů na 130 projektů. Peníze jsou určené na projekty v sedmi oblastech včetně veřejné zeleně nebo adaptace na klimatickou změnu. Rozdělení dotací dnes schválili pražští zastupitelé. Na úřad dorazilo 280 žádostí od 163 různých žadatelů v celkové sumě 110,3 milionu korun.

Žadatelé se mohli přihlásit v šesti konkrétních oblastech, kterými jsou veřejná zeleň, zelené učebny, ochrana přírody, ekologická výchova, výukové a vzdělávací programy pro školy a adaptace na klimatickou změnu. Sedmou je specifická oblast, kam patří projekty, které nelze zařadit do výše zmíněných kategorií. Patří sem například výcvik zvířat pro handicapované.

Nejvíc peněz půjde na adaptaci na klimatickou změnu, a to 11,06 milionu korun, kterými metropole podpoří 31 projektů. Druhá nejvyšší částka půjde na ekologickou výchovu, a sice 8,53 milionu korun. V této skupině podpoří město nejvíc žadatelů, a to 34. Více než osm milionů korun pak půjde na výukové a vzdělávací programy pro školy.

Radní dnes odsouhlasili pouze část projektů, a sice pouze ty, jejichž náklady nepřesahují 200.000 korun. Projekty v hodnotě nad tuto částku, které jsou v souhrnné výši za 32,87 milionu korun, musí schválit na svém čtvrtečním zasedání městští zastupitelé.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů