Pátek, 19. dubna 2024

V Novém Boru plánují zrušit motivační program v třídění odpadu, je drahý

V Novém Boru plánují zrušit motivační program v třídění odpadu, je drahý

V Novém Boru na Českolipsku plánují od příštího roku zrušit program, kterým radnice motivuje domácnosti k důslednějšímu třídění odpadu. Díky třídění papíru a plastu do pytlů si mohou domácnosti snížit poplatky za odpad, pro město je ale systém drahý, loni stál bezmála 600.000 korun. Nový Bor navíc plánuje od roku 2025 zavést systém třídění přímo u domů do nádob. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Radmila Pokorná.

V rámci motivačního programu mohou domácnosti v pátém největším městě Libereckého kraje od roku 2008 třídit do pytlů označených čárovým kódem papír a plasty, za každý vytříděný kilogram plastu dostanou 1,50 Kč a za kilo papíru 40 haléřů. O nastřádané peníze si v dalším roce sníží poplatek za odpad, který je teď 700 korun. Ve městě s 11.500 obyvateli bylo loni v systému zapojeno 256 domácností, ty nejlepší si díky třídění odpadu dokázaly snížit poplatek za odpad letos až o 433 korun.

"Za jednotlivé komodity město dostávalo od svozové firmy peníze zpět, ale po novele zákona o odpadech o tuto úhradu přišlo. Za loňský rok tak motivační program vyšel město na bezmála 600.000 korun. Jen za samotný svoz pytlového sběru město zaplatilo 387.000 korun, další desítky tisíc korun představují mzdové náklady, nákup pytlů nebo nákup a tisk štítků," doplnila vedoucí správy majetku města Jitka Capouchová.

Přestože je pytlový sběr tříděného odpadu drahý, chce ho radnice i v příštím roce zachovat. Aby se alespoň částečně snížily náklady, zruší od 1. ledna 2024 finanční odměny a evidenci zapojených obyvatel. Do vyčerpání zásob si zájemci mohou dál vyzvedávat barevné pytle na odboru správy majetku. "Chápeme, že pro mnoho občanů představuje svoz pytlů od domu výhodu, nemusí nikam chodit. Navíc i s ohledem na odpadový zákon, který nám ukládá navyšovat třídění odpadu, představuje služba výhodu," řekl novoborský starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

Obyvatelé města mohou třídit nejen do pytlů, po Novém Boru jsou na 75 místech kontejnery na tříděný odpad. Kromě základních komodit, jako jsou papír, plasty a sklo, je možné třídit také plechovky, textil nebo tuky a oleje. V současné době se daří vytřídit kolem 40 procent odpadu, to chce radnice zlepšit. V příštím roce bude podle starosty hledat novou firmu pro svoz a likvidaci odpadu a od roku 2025 plánuje zavést takzvaný systém "door-to-door" a umožnit lidem třídit přímo u domů do nádob. V kraji to už funguje například v Jablonci nad Nisou nebo Doksech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů