Středa, 8. května 2024

27. červen: Světový den rybářství

27. červen je od roku 1985 oficiálním svátkem spojeným se sportovním rybolovem (a chovem ryb vůbec). Od roku 2001 je tento svátek dokonce pod oficiální záštitou OSN. Primárním cílem ustanovení tohoto svátku bylo upozornit na nutnost ochrany rybích populací s důrazem na dlouhodobou udržitelnost.

27. červen: Světový den rybářství

Jedním z hlavních aspektů Světového dne rybářství je důraz na udržitelné praktiky rybolovu. Nadměrný lov a neefektivní metody mají zničující dopad na mořské ekosystémy. Je nezbytné chránit ohrožené druhy a minimalizovat negativní dopady rybolovu na mořskou biodiverzitu. Organizace a vlády se snaží stanovit a prosazovat rybolovné kvóty, omezovat nelegální rybolov a propagovat udržitelné praktiky, které minimalizují dopad na životní prostředí.

Světový den rybářství také přináší do popředí význam ochrany a obnovy mořských ekosystémů. Oceány jsou zdrojem nejen potravin, ale také kyslíku, který dýcháme. Mořská biodiverzita je neuvěřitelně bohatá a její ochrana je nezbytná pro udržení rovnováhy v ekosystémech.

Rybářství hraje klíčovou roli v životním stylu a obživě obrovského množství lidí po celém světě. Ryby a další mořské plody jsou nejen důležitým zdrojem potravy, ale také představují základní zdroj obživy pro miliony lidí, zejména v rozvojových zemích. Světový den rybářství nám připomíná, jak důležité je udržitelné rybolovné hospodářství, které zachovává ekosystémy, zajišťuje živobytí rybářů a dodává vyvážený zdroj potravin pro celý svět.

Sportovní rybolov

Sportovní rybolov do naší krajiny patří odnepaměti. V posledních dekádách prochází bouřlivým vývojem - změnily se nejen rybolovné techniky (často díky vývoji dokonalejších materiálů, o nosnosti současných vlasců i "realističnosti" přívlačových nástrah se našim dědečkům mohlo pouze zdát)), ale hlavně se změnil přístup rybářů ke koníčku jako takovému. Nebo alespoň většiny. Ještě před několika desítkami let byla představa puštění mírové ryby záležitostí hrstky podivínů, dnes si velká část rybářů velmi vybírá, kterou rybu (a jestli vůbec) pozvou k sobě do kuchyně. Takřka 20 % rybářů si rybu neponechá vůbec - ze způsobu zajištění večeře se tak stále více stává ryze sportovní záležitost...

Při příležitosti Světového dne rybářství probíhá po celé České republice celá řada akcí, převážně určená pro děti a mládež, které pořádáají Český rybářský svaz, Moravský rybářský svaz či Rybářské sdružení ČR .

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů