Sobota, 27. dubna 2024

Sámové demonstrovali v Oslu proti větrné elektrárně

Sámové demonstrovali v Oslu proti větrné elektrárně

Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová se v norské metropoli Oslu zúčastnila demonstrace aktivistů z řad původních obyvatel Sámů, kteří požadují odstranění větrných turbín z pastvin, jež tradičně využívají domorodí chovatelé sobů. Informovala o tom agentura AFP.

Norský nejvyšší soud 11. října 2021 rozhodl, že dvě větrné elektrárny se 151 turbínami postavené v oblasti Fosen v centrální části země podle mezinárodních úmluv porušují práva Sámů. Větrné turbíny stojící nedaleko Trondheimu jsou však nadále v provozu.

"Systematická kolonizace, porušování lidských práv a útlak zůstávají pro Sámy nadále realitou," prohlásila Thunbergová, která se dnes připojila k blokádě ústředí norské energetické společnosti Statkraft. "Norsko si dělá ostudu na mezinárodní scéně," dodala mladá Švédka.

Již ve středu si desítky ekologických a sámských aktivistů v norské metropoli připomněly dva roky od vynesení soudního verdiktu různými akcemi. Ministr energetiky a ropného průmyslu Terje Aasland ale uvedl, že "rozebrání všech turbín ve Fosenu, které požadují protestující, není v tuto chvíli možné ani pravděpodobné".

Podle generálního ředitele firmy Statkraft Christiana Rynninga-Tönnesena příklady odjinud ukazují, že turbíny a stáda pastevců mohou vedle sebe existovat.

Někteří pastevci sobů naproti tomu tvrdí, že pohled na obří stroje a hluk, který vydávají, děsí jejich zvířata, a ta nejsou ochotna se na tradiční zimní pastviny v oblasti Fosenu vydávat. Sámové tak musí v zimě užívat pro zvířata suché krmivo, což je v rozporu s jejich tradicemi a porušuje to právo na udržování sámské kultury.

Větrný park v oblasti Fosenu, který je podle Reuters největším pevninským větrným parkem v Evropě, sestává ze šesti elektráren, jež jsou schopny vyrábět přes 1000 megawattů elektřiny. Výstavba parku zdvojnásobila kapacitu větrných elektráren v Norsku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů