Sobota, 27. července 2024

MŽP za rok vypsalo dotace na transformaci uhelných regionů za 30,2 miliardy Kč

MŽP za rok vypsalo dotace na transformaci uhelných regionů za 30,2 miliardy Kč

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) dosud za zhruba rok fungování programu na podporu transformace uhelných regionů vyhlásilo dotační výzvy v hodnotě více než 30 miliard korun, což jsou více než dvě třetiny celkem vyčleněných peněz z evropských fondů. Do konce roku by resort měl rozhodnout o poskytnutí dotací za deset miliard korun. Novinářům to dnes řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Evropské dotace z dotačního programu míří do Moravskoslezského, Karlovarského a Ústeckého kraje, které se potýkají s přeměnou regionální ekonomiky, která byla dlouhodobě spojená s těžbou uhlí.

Celkem je pro Česko v operačním programu Spravedlivé transformace zhruba 41 miliard korun. Ministerstvo dosud vyhlásilo výzvy za 30,2 miliardy korun, přičemž regiony zatím zažádaly o více než 20 miliard korun.

Ministerstvo v současnosti eviduje 32 strategických projektů. Nejvíce podaných žádostí je zatím z Moravskoslezského kraje, kde rozhodnutí o poskytnutí dotace už dostal například ostravský projekt tzv. Černé kostky, který by se měl stát centrem vědy a digitalizace v kraji a také novým sídlem vědecké knihovny. Některé dříve zamýšlené projekty naopak odstoupily. Jde například o záměr výstavby továrny na výrobu baterií do elektrovozidel na místě hnědouhelné elektrárny Prunéřov na Chomutovsku.

V příštím roce se v rámci dalších výzev chce ministerstvo podle Hladíka zaměřit například na rozvoj vodíkové infrastruktury, brownfieldových území, posílení sociální stability nebo podporu zaměstnanosti.

Dotační program Spravedlivá transformace má přinést uhelným krajům zejména nové pracovní příležitosti, podpořit malé a střední podniky, investice do výzkumu a vývoje, vzdělávání dětí i dospělých a obnovu území zasaženého těžbou černého i hnědého uhlí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů