Sobota, 27. dubna 2024

Spory kolem sanace haldy Heřmanice v Ostravě pokračují dalším trestním oznámením

Spory kolem sanace haldy Heřmanice v Ostravě pokračují dalším trestním oznámením

Spory kolem sanace prohořívající haldy Heřmanice v Ostravě se prohlubují. Společnost Ridera Bohemia podala na přelomu roku trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle ní způsobil, že nemůže pokračovat sanace, rekultivace a budování oddělovací vzdušné stěny bránící prohoření haldy směrem ke skládce chemických odpadů. ČTK to dnes za Rideru sdělila Eva Kijonková.

Ridera oddělovací stěnu budovala. Státní podnik Diamo, který má sanaci haldy na starosti, v prosinci oznámil, že sanaci přerušil a podal trestní oznámení na neznámého pachatele, protože podle něj výplňový materiál oddělovací stěny neodpovídá požadavkům. Chtěl prošetřit, zda při umisťování nevhodného materiálu do této stěny nebyl porušen zákon. Mluvčí Diama Tomáš Indrei už dříve uvedl, že Diamo dosud oddělovací stěnu nepřevzalo a už v roce 2022 zahájilo reklamační řízení.

Policejní mluvčí Pavla Jiroušková řekla ČTK, že policie zatím další trestní oznámení neobdržela. V případě první věci podle ní stále platí, že probíhají procesní úkony a nyní nelze sdělit bližší informace.

Haldu neboli odval Heřmanice tvoří hlušiny a odpady z bývalých dolů a koksoven. Má rozlohu asi 103,5 hektaru a objem uloženého materiálu se odhaduje na 30 milionů tun. Halda uvnitř desítky let hoří, což uvolňuje do vzduchu škodlivé látky. Její sanace trvá skoro 20 let.

"Podle podání někdo záměrně vytvořil nátlak na zcela nesmyslné, podle Obvodního báňského úřadu vysoce rizikové, nebezpečné, a tedy i nepřijatelné, odstranění oddělovací ochranné stěny. Současně někdo usiluje, a to i za cenu zastavení prací na bezpečnostní stěně a s tím spojených ekologických rizik a hrozeb, o vymožení peněz ze státního podniku Diamo. Společnost Ridera Bohemia měla v tomto ohledu posloužit jako zástupný cíl," uvedla dnes za firmu Ridera Bohemia Kijonková.

Člen představenstva Ridery Bohemia Roman Rohel uvedl, že společnost podle smlouvy s Diamem budovala oddělovací stěnu za použití certifikovaného zásypového materiálu, který je nehořlavý a z pohledu rizika samovznícení bezpečný a neškodný. Diamo podle něj za oddělovací vzdušnou stěnu neplatí, zato Ridera Bohemia platila za vykopanou a odváženou hlušinu a pronájem pozemku. Hlušinu dál využívá.

"Neobohatili jsme se, stovky milionů jsme neinkasovali, materiál do stěny jsme pro naše klienty ukládali za ceny obvyklé a nikdy nešlo o údajný nelegální nebo nebezpečný odpad, ale o přepracovaný produkt, který plní normy. Každý, kdo nám podsouvá něco jiného a kalkuluje stovky milionů údajného zisku, účelově klame veřejnost," uvedl Rohel.

Budovaná stěna je nyní dlouhá zhruba 250 metrů. "Ridera Bohemia na haldě nepokračuje v budování ochranné vzdušné stěny od poloviny roku 2022 a nyní může jen spekulovat o tom, co se v daném místě děje bez jejího vědomí. I proto považovala za nutné podat trestní oznámení," uvedla Kijonková. Ridera podle ní nyní vyhodnocuje veškerá prohlášení aktérů k dění na haldě Heřmanice, která poškozují dobré jméno firmy, vyčísluje škody, které utrpěla, a připravuje další právní kroky.

Mluvčí Diama Tomáš Indrei už dříve uvedl, že Diamo dosud oddělovací stěnu nepřevzalo a už v roce 2022 zahájilo reklamační řízení. Výplňový materiál podle něj nemá požadovanou kvalitu a z části má povahu odpadu. Teploty v oddělovací stěně podnik neustále monitoruje, přičemž jsou stabilní a v tuto chvíli žádné nebezpečí nehrozí. Podnik uvedl, že v případě jakýchkoliv potíží je připraven okamžitě zasáhnout.

Indrei dnes uvedl, že Diamo zadalo vypracování expertních posouzení jak na kvalitu materiálů uložených do oddělovací vzdušné stěny, tak na její funkčnost. "Z prvního posudku vyplývá, že některé materiály uložené zhotovitelem do stěny nejsou deklarovaným výrobkem, ale mají charakter stavebních odpadů s nadlimitním obsahem zejména PAU (polycyklické aromatické uhlovodíky)," uvedl Indrei. Posudek, zda materiál plní podmínku nehořlavosti, lze podle něj očekávat na přelomu prvního a druhého čtvrtletí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů