Sobota, 27. července 2024

O víkendu budou ornitologové v Česku a ve světě sčítat vodní ptáky

O víkendu budou ornitologové v Česku a ve světě sčítat vodní ptáky

Čeští ornitologové budou o víkendu sčítat vodní ptáky. K nim se přidají i další odborníci z 143 zemí světa. Sčítat budou na řekách, rybnících, přehradách, jezerech a mořských pobřežích. Cílem je zjistit, kde vodní ptáci přezimovávají. Informovala o tom dnes v tiskové zprávě Fakulta životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze, která sčítání v ČR organizuje. Zapojit se mohou i dobrovolníci. V neděli 14. ledna mají lidé zároveň poslední šanci odevzdat výsledky sčítání ptáků na krmítkách pro program Ptačí hodinka.

Rozšířenost a početnost jednotlivých druhů se mění kvůli klimatickým změnám, uvedla fakulta ve zprávě. Mírné zimy poslední roky dovolily mnohým druhům přesun jejich zimovišť například do vnitrozemí. Proto v posledních letech v Česku narůstal počet zimujících druhů kachen, hus, racků a volavek.

"V loňském roce jsme zjistili například rekordní počty volavek bílých a popelavých a racků bělohlavých," řekla Zuzana Musilová, koordinátorka sčítání v Česku. "Letos ale očekáváme i vzácnější druhy kachen, které obvykle zimují na pobřeží Baltského moře. Některé přiletěly přezimovat již na přelomu listopadu a prosince," dodala.

Akce Mezinárodní sčítání vodních ptáků se koná od roku 1966. Je to celosvětově nejstarší a nejrozsáhlejší projekt občanské vědy, která částečně zapojuje do výzkumu amatéry. Fakulta uvedla, že více než 400 ornitologů sčítá ptáky na více než 800 místech po celém světě. Projekt přináší informace nejen o zimovištích vodních ptáků, ale i o jednotlivých druzích skrze stránky waterbirdmonitoring.info.

Lidé se taktéž opět mohou zúčastnit sčítání ptáků na krmítkách díky programu Ptačí hodinka. Získaná data pak ornitologové využívají k přehledu, jací ptáci a kde přezimovávají. Letos Češi zatím sečetli přes 800.000 ptáků, což překonalo loňský rok, kdy se jich napočítalo 517.383, i rok 2022, kdy jich bylo 707.020. Nejčastější výskyt hlásili u sýkor koňader. Své počty mohou zájemci zapsat na webových stránkách ptacihodinka.cz, kde najdou i průběžné výsledky sběru sčítání.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů