Sobota, 27. července 2024

V České Lípě se příští týden uskuteční první dražba odtažených autovraků

V České Lípě se příští týden uskuteční první dražba odtažených autovraků

V České Lípě se příští týden uskuteční první dražba automobilových vraků, které nechalo město odstranit z ulic. V nabídce je šest vozů - dva Fordy, Mazda, dvě Škody Fabia a Peugeot, řekla dnes na dotaz ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Odtahování nepojízdných aut se ve městě věnují čtyři roky, za tu dobu jich z ulic zmizelo 125, většinu nechalo město odtáhnout, některá odstranili po výzvě jejich majitelé.

Snažší možnost odtahů přinesla novela v roce 2020, která zjednodušila definici autovraku - už nejde jen o zrezivělé auto bez značek a od pohledu nepojízdné. Za autovrak lze nově považovat i vůz minimálně s šest měsíců propadlou technickou kontrolou. Přesto je podle místostarosty Jakuba Mencla (Živá Lípa) odstranění vozu z ulice velmi zdlouhavé a odtažení předchází dlouhý a složitý administrativní proces.

Většinou z ulic mizí automobily, které mají propadlou technickou kontrolu, nicméně sedm aut bylo podle Mencla v tak špatném stavu, že je město nechalo rovnou ekologicky zlikvidovat. "Automobily, které nevykazují známky vraku, ale mají takzvaně propadlou technickou kontrolu, pak necháváme na odstavném parkovišti, za jejich odstavení samozřejmě město platí. Dražba je tak dobrý nástroj, jak vynakládání těchto peněz zastavit. Pokud si automobil někdo koupí, využijeme získané peníze k úhradě vynaložených nákladů," řekl.

Auta se budou dražit na odstavném parkovišti firmy Odtahy Halasník ve středu 24. ledna od 15:00, už o hodinu dřív si ale mohou zájemci přijít automobily prohlédnout. Dražbu pro město zajišťuje firma FinYes, vyvolávací ceny začínají na 400 nebo 500 korunách. "Pokud si vůz nikdo nekoupí, můžeme jej sešrotovat a městu díky tomuto kroku již další náklady s konkrétním vozem nebudou vznikat," dodal místostarosta.

S dražbou autovraků mají zkušenosti například v Liberci, kde odtažené nepojízdné vozy nabídli poprvé už předloni, kdy dražili prvních 15 vozů a další se prodaly loni. Dražbu nepojízdných aut připravují také v Novém Boru. Tam budou v pondělí 22. ledna dražit čtyři vozy. "Bude se jednat o vůbec první způsob takového prodeje v Novém Boru. Do dražby jdou vozidla, u nichž jsme vyčerpali všechny možnosti, jak majitele kontaktovat," uvedl starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů