Sobota, 27. dubna 2024

Infotherma v Ostravě nabízí největší nabídku tepelných čerpadel i fotovoltaik

Infotherma v Ostravě nabízí největší nabídku tepelných čerpadel i fotovoltaik

Čtyřdenní výstava Infotherma, která včera začala na výstavišti Černá louka v Ostravě, předvádí největší nabídku kotlů, tepelných čerpadel či fotovoltaik v Česku i dalších věcí, které souvisejí s vytápěním a úsporami energie. ČTK to řekl ředitel výstavy Petr Kalenda. Kapacitu areálu zaplnilo více než 300 vystavovatelů z Česka i ze zahraničí.

"Technologie jde mílovými kroky dopředu. Už jsou prvky umělé inteligence ve fotovoltaických systémech a bude to pokračovat. Umělá inteligence v jednom čase může vyhodnotit tisíce parametrů, čehož člověk není určitě schopen," řekl Kalenda.

Technologie se podle něj budou vyvíjet směrem k bezobslužným systémům, což bude souviset s nedostatkem servisních pracovníků nebo jejich těžkou dostupností. "Týká se to podle mě veškerých technologií spojených s vytápěním a úsporami energií. Velký trend je přetvořit energii z kinetické na tepelnou nebo jakoukoliv, ale co je podstatné, je tu energii efektivně udržet a efektivně spotřebovat," řekl Kalenda.

Jednou z novinek, které je možné na Infothermě vidět, je fotovoltaický modul Wevolt od českobudějovické společnosti Wienerberger, který se zakomponuje do střechy namísto střešních tašek. "Místo fotovoltaických panelů uděláte část střechy přímo z těchto modulů, funguje to naprosto stejně. Zatím je kompatibilní se dvěma modely tašek Tondach," řekl oblastní manažer firmy Petr Krajča.

Novinkou je i stříkaná izolace polské firmy Bauter, která právě Infothermou vstupuje na český trh. "Lze to označit za lakování, je to něco jako další nátěr fasády, případně střechy. Ten materiál má velkou schopnost odrazu vln tepelného záření, takže 97 procent tepelného vlnění se odrazí zpátky do prostředí, ze kterého přišlo," řekl manažer Bauteru v Česku Bohumil Horák. Jeden milimetr nástřiku má podle něj stejnou účinnost jako 30 centimetrů izolace z klasického polystyrenu. Materiál je odolný vůči vodě a kromě různých barev je k dispozici i jeho průhledná verze.

K vidění jsou na Infothermě i nejmodernější systémy rekuperací a řízeného větrání, designové radiátory, systémy pro vysoušení a sanaci zdiva či inteligentní elektronické zámky. Připraveno je i bezplatné poradenství.

Na výstavě se představuje například ve společném stánku s Moravskoslezským krajem nová značka iKomunita, která se zabývá sdílením energie pro bytové domy, města a obce. Většímu počtu vzájemně propojených odběratelů, kteří mají obnovitelný zdroj energie, umožní její řešení maximalizovat spotřebu energie a minimalizovat přetoky do sítě.

Na výstavě iKomunita prezentuje technologie i studii proveditelnosti komunitní energetiky pro města a obce a také interaktivní kalkulačku. "Je skvělým nástrojem zejména pro předsedy sdružení vlastníků bytových jednotek. Na základě vloženého počtu bytů totiž dokáže určit, jak výkonnou fotovoltaickou elektrárnu a bateriovou kapacitu jejich bytový dům potřebuje. K tomu navíc obdrží přesný výpočet návratnosti," řekl Leopold Benda, generální ředitel firmy BlueBen, která je jednou ze zákládajících společností iKomunity.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů