Sobota, 27. dubna 2024

Přes 300 stravovacích provozů na Moravě a ve Slezsku separuje kuchyňský odpad se službou Třídím gastro

Přes 300 stravovacích provozů na Moravě a ve Slezsku separuje kuchyňský odpad se službou Třídím gastro

Už více než tři stovky gastroprovozů na Moravě a ve Slezsku se zapojily do projektu ,,tridimgastro.cz" společnosti Energy financial group (EFG). V rámci tohoto projektu je svážen veškerý kuchyňský odpad do bioplynových stanic EFG Rapotín BPS či EFG Vyškov BPS. Separované kuchyňské zbytky tak díky zodpovědnému nakládání nekončí na skládkách, ale slouží k výrobě nízkoemisního biometanu, elektřiny a tepla. Pro další zvyšování povědomí o třídění gastroodpadu chystá skupina EFG ve spolupráci s vybranými gastroprovozy instagramové soutěže o hodnotné ceny.

V českých gastroprovozech, jako jsou jídelny, restaurace, vývařovny a hotely, se ročně vyhodí až 27 tisíc tun potravin. Aby toto množství biologicky rozložitelného odpadu neskončilo bez užitku na skládkách, mají stravovací zařízení již několik let povinnost oddělovat kuchyňský odpad od běžného komunálního odpadu. S plněním této povinnosti pomáhá nyní již ve více než 300 gastroprovozech na Moravě a ve Slezsku projekt ,,tridimgastro.cz" skupiny EFG. Účelným odklonem potravinových zbytků ze skládek do bioplynových stanic předcházejí zapojené podniky nejen obrovskému plýtvání, ale také škodlivým dopadům na životní prostředí.
,,Veškeré nezkonzumované zbytky pokrmů a nezpracované suroviny rostlinného i živočišného původu jsou v restauračním provozu obvykle problematické, především z hlediska hygieny. Díky službě ?Třídím gastro' je však můžeme snadno separovat do speciálních sběrných nádob, které jsou opatřeny těsněním i uzavírací sponou proti šíření zápachu. Tyto nádoby jsou pravidelně vyměňovány za prázdné a hygienicky vyčištěné. Svozem potravinového odpadu do nedaleké bioplynové stanice navíc snižujeme množství odpadu na skládkách a podílíme se na výrobě zelené energie," uvádí Jan Malý, šéfkuchař restaurace Perk v Šumperku.
Obdobně se do projektu recyklace kuchyňského odpadu zapojila také například restaurace Long Story Short v Olomouci. ,,Oceňujeme, že ?Třídím gastro' zajišťuje nejen technickou, ale i legislativní stránku procesu. Zejména díky poskytování evidence svezených odpadů a součinnosti při ročním hlášení odpadů do systému ISPOP, nám odpadnou mnohé starosti spojené s nakládáním s odpady," říká Petr Heneš, šéfkuchař restaurace Long Story Short.
V rámci zvyšování povědomí o třídění kuchyňského odpadu se skupina EFG letos také chystá uspořádat ve spolupráci s gastroprovozy soutěže na sociální síti Instagram. Spuštění první šestidenní instagramové výzvy na profilu ,,Třídím gastro" přitom proběhne již v nejbližší době s šumperským hotelem Perk. Sledující profilu s názvem @tridimgastro.cz se díky soutěži budou moci zapojit do slosování o hodnotné výherní ceny, které hotel poskytne.
Projekt tridimgastro.cz odstartoval v květnu roku 2021 na Šumpersku. Během dvou let provozu se do něj zapojilo více než dvacet českých měst a obcí v Olomouckém, Moravskoslezském, Jihomoravském a Zlínském kraji. Nádoby na gastroodpad, kam lze ukládat například potraviny po datu spotřeby, zbytky vařeného jídla, pečivo, ovoce a zeleninu nebo sedliny kávy a čaje, a to i s původním obalem (mimo skla), se tak nacházejí například v Olomouci, Přerově, Šumperku, Uničově, Velké Bystřici, Lošticích, Lutíně, Velkém Týnci a dalších obcích regionu. Mezi třemi sty gastroprovozy, které třídí kuchyňské zbytky, jsou mimo jiné i olomoucké podniky Lobster Family restaurant nebo Bistro Helen.
O skupině EFG:
Investiční skupina Energy financial group a. s. (EFG) prostřednictvím svých dceřiných společností buduje a provozuje od roku 2016 projekty zaměřené na produkci energií z obnovitelných zdrojů. Je lídrem v segmentu energetického zpracování biologicky rozložitelných odpadů a úpravy bioplynu na biometan využitelný například jako pokročilé palivo. Její moderní odpadářská bioplynová stanice EFG Rapotín BPS u Šumperka je vybavena nejmodernější technologií a byla jedním z prvních zařízení svého druhu v České republice. Energy financial group dále vlastní a provozuje bioplynovou stanici EFG Vyškov BPS a elektrárnu MOSTEK energo. K jejím dalším projektům se řadí EFG Green energy zajišťující přímý prodej ,,zelené" energie koncovým zákazníkům a ,,Třídím gastro" umožňující městům a obcím separaci gastroodpadu z domácností a jeho následné energetické zpracování v ekologických provozech EFG. V roce 2024 chystá spuštění provozu bioplynové stanice ve Vysokém Mýtě. Společnost v rámci vzdělávacího projektu EFG Educa pořádá pro školy interaktivní semináře zaměřené na třídění odpadů a ochranu životního prostředí. Vizí společnosti je podpora odpovědného nakládání s odpady a snaha přispět k rozvoji energetického segmentu šetrného k životnímu prostředí.

Autor: Skupina EFG

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů