Sobota, 27. července 2024

DPA: Klimatičtí aktivisté z Poslední generace končí s přilepováním k silnicím

DPA: Klimatičtí aktivisté z Poslední generace končí s přilepováním k silnicím

Němečtí klimatičtí aktivisté z hnutí Poslední generace (Letzte Generation) se už nebudou přilepovat k silnicím. Po téměř dvou letech silničních blokád dnes podle agentury DPA oznámili, že od března zvolí jiné formy protestu, takzvaná shromáždění neposlušnosti.

"Od nynějška budeme protestovat jinou formou - ignorovat ji ale nadále nebude možné. Od března budeme v celé zemi svolávat shromáždění neposlušnosti. Místo toho, abychom se rozdělili do malých skupin a blokovali silnic, budeme společně s mnoha lidmi pořádat shromáždění neposlušnosti," oznámila dnes skupina v Berlíně. "Kapitola přilepování a silničních blokád tím končí," ujistila skupina.

Poslední generace chce v budoucnu "častější přímou konfrontaci s těmi, kdo jsou odpovědní za ničení klimatu", a zároveň hodlá politiky a další osoby, jež rozhodují, přimět k vyjádření "veřejně a před zapnutými kamerami".

"Kromě toho budeme pro naše protesty častěji vyhledávat místa fosilního pustošení, jak už tomu bylo v minulosti při protestech na ropovodech, letištích nebo v podnikových areálech (elektrárenské společnosti) RWE," nastínila Poslední generace.

Skupina usilující o radikální přechod k proklimatické politice začala s blokádami silnic v Německu i v Rakousku 24. prosince 2022. Kromě toho protestovala v muzeích, na stadionech či na ministerstvech. Jenom berlínská policie loni napočítala 550 akcí aktivistů Poslední generace a státní zastupitelství v německém hlavním městě vedlo proti jejich účastníkům 3700 řízení.

Mnozí občané vyjádřili své rozhořčení vůči radikálním aktivistům, i politici vládních Zelených jejich počínání označili za kontraproduktivní. V poslední době je Poslední generace méně aktivní a je ve stínu protestů zemědělců a nyní i velkých demonstrací proti pravicovému extremismu, poznamenala DPA. Svou příští "hromadnou blokádu" plánovanou na 3. února Poslední generace odvolala ve prospěch protestu proti pravicovému extremismu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů