Sobota, 27. dubna 2024

Středočeský kraj rozdělí přes osm milionů korun na pořízení nových kotlů

Středočeský kraj rozdělí přes osm milionů korun na pořízení nových kotlů

Středočeský kraj rozdělí přes osm milionů korun na pořízení nových kotlů. Dotaci získá 50 žadatelů. Jde o nízkopříjmové rodiny. Žádosti dnes schválili středočeští krajští radní, informoval ČTK Josef Holek z krajského úřadu.

Lidé mohou v aktuální dotační výzvě podávat žádosti o dotaci na nový kotel do konce letošního srpna. "Tentokrát jsou oprávněnými žadateli lidé v důchodu, v invalidním důchodu 3. stupně a ti, kteří pobírají příspěvek na bydlení. Alternativou pro ostatní je dotační program Nová zelená úsporám, který zajišťuje Státní fond životního prostředí," upřesnil náměstek hejtmanky zodpovědný za finance Michael Kašpar (STAN).

Dotace jsou určené na nové kotle na biomasu nebo na tepelné čerpadlo. Maximální výše příspěvku je 130.000 korun, respektive 180.000 korun pro případ tepelného čerpadla. Celkem by mělo hejtmanství rozdělit přes 224 milionů korun od ministerstva životního prostředí.

Od letošního září nebude podle zákona o ochraně životního prostředí možné provozovat kotle první a druhé emisní třídy a budou moci být v provozu pouze kotle na tuhá paliva, které splňují nejméně třetí emisní třídu. Zpravidla jde o kotle s datem výroby po roce 2000. V případě nedodržení zákona bude provozovateli kotle hrozit pokuta až 50.000 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů