Sobota, 27. července 2024

Rokycany díky třídění opět snížily produkci směsného komunálního odpadu

Rokycany díky třídění opět snížily produkci směsného komunálního odpadu

Rokycany díky třídění opět snížily produkci směsného komunálního odpadu. Dva roky tam funguje třídění a svoz odpadu přímo od rodinných domů, tzv. door-to-door systém. Díky tomu se za loňský rok snížila produkce směsného odpadu na osobu téměř na 190 kilogramů, přitom o rok dříve to bylo 203 kilogramů, v roce 2021 přes 231 kilogramů. Meziročně tak loni produkce veškerého komunálního odpadu klesla o 312 tun na necelých 6000 tun. Snížil se také doplatek města na obyvatele na odpadové hospodářství, řekla ČTK Adriana Jarošová, mluvčí třetího největšího města Plzeňského kraje se 14.000 obyvateli.

"Největší radost máme z poklesu směsného odpadu o 88 tun, ale i z ostatních druhů. Třídění odpadů je samozřejmě v pořádku, ale ještě lepší je snižování množství vyprodukovaných odpadů. Postupně rozšiřujeme síť kontejnerů, hlavně na kovový a textilní odpad, dále nádoby na jedlé tuky a oleje. Místa jsou na webu města," řekl Tomáš Lavička, který se stará o odpady.

Lidé z rodinných domů, kteří se zapojili do door-to-door systému, dostanou zdarma nádoby na papír, plast a bioodpad. Město platí jejich pronájem svozové firmě. "Celkem je v Rokycanech asi 5000 domácností, z toho téměř 3000 už systém využívá. Velmi se osvědčil, daří se nám snižovat produkci směsného odpadu," řekl místostarosta Jiří Sýkora (ANO). Město zároveň zrušilo některá veřejná stanoviště s kontejnery na plast a papír, náklady na obsluhu jednoho kontejneru činí 20.000 korun za rok. Loni město díky dotaci nakoupilo a rozdělilo 415 domácích kompostérů, které po pěti letech přejdou do majetku občanů, v Rokycanech je má už 1000 domácností.

Z produkce komunálního odpadu tvoří směsný odpad 45 procent, 23 procent bioodpad, objemný odpad 11 procent, papír a lepenka šest procent, plasty čtyři procenta, dřevo dvě procenta a kovy jedno procento. Na skládku putuje necelých 60 procent komunálního odpadu, zbylý odpad se využívá k dalšímu zpracování. "Zákon o odpadech přitom ukládá obcím povinnost zajistit od roku 2025 třídění odpadů v poměru 60 procent využitelných odpadů ku 40 procentům odpadů odstraněných skládkováním," řekla mluvčí.

Meziročně se také snížil doplatek města na obyvatele. Loni podle Jarošové město doplácelo 526 korun, o rok dříve 652 korun. Výdaje města na odpadové hospodářství činily loni 23,6 milionu Kč, o rok dříve byly o 13 procent nižší.

Rokycany letos zvýšily místní poplatek za odpad ze 780 na 900 korun na hlavu.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů