Sobota, 27. dubna 2024

Zavedení zpětného odběru pneumatik ve sběrných dvorech v Praze má úspěch

Zavedení zpětného odběru pneumatik ve sběrných dvorech v Praze má úspěch

Počet odevzdaných pneumatik na sběrných dvorech se v loňském roce více jak zdvojnásobil.

,,Když jsme loni tuto novinku zaváděli, počítali jsme s velkým zájmem. Čísla však předčila naše očekávání. Dvakrát více pneumatik ve sběrných dvorech naznačuje, že na černých skládkách jich končí podstatně méně. Podobné služby občanům mají velký přesah pro životní prostředí a je vidět, že lidé si jejich využívání brzy osvojili. Před přezutím vozů na letní gumy ale neuškodí zpětný odběr pneumatik zdarma znovu zpropagovat. Loňská čísla jsou tou nejlepší reklamou," říká náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro životního prostředí a klimatický plán Jana Komrsková.

Hlavní město Praha na zpětném odběru spolupracuje se společností GREEN Logistics CZ s.r.o. Tato společnost v souladu s pověřením uděleným od výrobců pneumatik provozuje v rámci sběrných dvorů na území metropole veřejná místa zpětného odběru odpadních pneumatik.

Možnost odevzdání odpadních pneumatik ke zpětnému odběru má však určitá zákonem daná omezení. Společnost GREEN Logistics CZ s.r.o. jako provozovatel může mimo jiné odmítnout převzetí odpadních pneumatik z důvodu kontaminace nebo možnosti závažného poškození či ohrožení zdraví osob, které zpětný odběr provádějí, nebo pokud obsahují přidaný odpad. Dále v případě, že vzhledem k množství a typu pneumatik či jiným okolnostem lze mít důvodné pochybnosti o tom, že jsou od konečného uživatele (např. pneuservis/autoservis), popřípadě v situaci, kdy množství přesahuje okamžitou kapacitu místa zpětného odběru.

Odpadní pneumatiky mohou občané i nadále odevzdávat ke zpětnému odběru i na jiných místech zpětného odběru zřízených společností GREEN Logistics CZ s.r.o.

TIP: Kompletní seznam odběrných míst v celé ČR naleznete v mapě projektu KAMsNIM.cz.

Množství odevzdaných pneumatik v Praze v posledních pěti letech:

  • 2019 - 254 tun
  • 2020 - 241 tun
  • 2021 - 241 tun
  • 2022 - 257 tun
  • 2023 - 549 tun

http://www.praha.eu, redakčně upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů