Sobota, 27. dubna 2024

Do jara vchází Priorita se sluneční energií a budoucími projekty

Do jara vchází Priorita se sluneční energií a budoucími projekty

Pomalu přichází jaro a s ním teplejší počasí a více slunce. To dodává energii nejen nám lidem, ale i solárním panelům. Tímto krásným oslím mostem jsme se dostali k jednomu z témat březnového vydání, fotovoltaice. Solární panely rostou na střechách jako bambus v pralese, ale buďme rádi. Energii ze slunce budeme potřebovat čím dál více. O budoucnosti této energie i konkrétních instalacích se dočtete v několika článcích.

Operační program Spravedlivá transformace podporuje uhelné regiony, které procházejí dekarbonizací. Mnohé obce a regiony již mají připravené projekty, píšeme o těch z Orlové, Chodova či Sokolova. Ze zkušeností ze zahraničí víme, že průmyslové regiony, které prošly transformací, mohou nabrat velký drajv a posunout celou republiku zase o kousek dál. Takže držme palce, ať se na těchto mnohdy neprávem opomíjených periferiích rozjede pořádná show.

Každý jsme chodili pokud ne do školky, tak do školy určitě. Teď mohou děti navštěvovat i dřevěné školy, o nichž píšeme. Doba se tak obrací. Středověká města vznikala jako dřevěná, postupně v nich vznikaly kamenné domy. Pak je nahradily panely, teď se částečně vracíme ke dřevu. Staří námořníci měli raději dřevěné plachetnice, protože z kovového zábradlí parníku se nedalo uříznout párátko. Děti z dřevěných škol snad nic takového dělat nebudou.

Běží další ročník Adapterra Awards, které oceňují nejlepší počiny v adaptaci na změnu počasí. Tady platí heslo improvise, adapt, overcome, a tím bychom se mohli v mnoha částech našeho konání inspirovat.

PRIORITA 3/2024 zdarma ke stažení

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů