Sobota, 27. dubna 2024

Studie: Z rychlosti tání grónského ledovce lze předpovědět letní počasí v Evropě

Studie: Z rychlosti tání grónského ledovce lze předpovědět letní počasí v Evropě

Přestože jsou dlouhodobé předpovědi počasí složité, nová studie naznačuje, že z rychlosti tání grónského ledovce lze předpovědět, jaké počasí letos v létě čeká Evropu. Umístění, rozsah a síla nedávných sladkovodních událostí naznačují, že jih Evropy zasáhne neobvyklé teplo a sucho, tvrdí výzkum, o němž dnes informoval list The Guardian.

Řetězec událostí je složitý a mohou do něj zasahovat další faktory. Podle hlavní autorky studie Marileny Oltmannsové z britského Národního oceánografického centra však probíhá zhruba takto: Teplé podmínky v Grónsku přinášejí do Atlantiku více vody z tání ledovců. Protože je tato voda lehčí než mořská, usazuje se na hladině oceánu a snižuje výměnu tepla mezi vzduchem a mořem.

To vede k silnějším větrům v okolí oblasti tající vody. V zimě tyto větry způsobují posun Severoatlantického proudu, který je prodloužením Golfského proudu, na sever. V létě následujícího roku větry sledují směr tohoto proudu a jsou přesměrovány na sever. To pomáhá vytvářet typ podmínek velkoplošné atmosférické cirkulace, které přinášejí teplejší a sušší počasí nad Evropou.

Oltmannsová říká, že umístění, rozsah a sílu sladkovodních událostí lze použít k odhadu následného vzorce teplého a suchého počasí nad Evropou. "Na základě zjištěného řetězce událostí očekáváme, že podmínky mezi oceánem a atmosférou budou letos příznivé pro neobvykle teplé a suché léto nad jižní Evropou," uvedla.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů