Sobota, 27. dubna 2024

Olomoucký kraj vypsal nové dotace na aktivity zaměřené na životního prostředí

Olomoucký kraj vypsal nové dotace na aktivity zaměřené na životního prostředí

Olomoucký kraj vypsal nové dotace zaměřené na podporu aktivit v životním prostředí a zemědělství. Hejtmanství na tyto dotace uvolnilo 8,7 milionu korun. O finanční příspěvek mohou požádat spolky a lidé, kteří se ve svém volném čase starají o přírodu, či organizace zaměřené na vzdělávací akce a kroužky. ČTK to dnes sdělil hejtman Josef Suchánek (STAN). O dotace lze žádat do 5. dubna, podrobnosti jsou zveřejněny na webu krajského úřadu.

"Životní prostředí a péče o přírodu jsou důležité a jejich podpora obzvlášť. Ať už se jedná o činnost spolků věnujících se chovatelství, myslivosti či zahrádkářství nebo organizace působící přímo v osvětě a ochraně životního prostředí, rádi tyto různé projekty podpoříme," uvedl Suchánek. Největší částku, přes šest milionů korun, hejtmanství vyčlenilo na podporu akcí a opatření týkajících se životního prostředí a zemědělství. Jde například o výsadbu zeleně, zakládání květnatých pásů, budování naučných stezek nebo aktivity směřující k předcházení vzniku odpadu či k zadržování vody v krajině.

Celoroční činnost zájmových spolků a organizací krajský úřad podpoří dotacemi v celkové výši 1,5 milionu korun a zbylý jeden milion korun putuje na vzdělávací a osvětové akce. "V Olomouckém kraji žije spousta lidí, kteří mají konkrétní nápady, jak přírodě pomoci. Kraj zase pomůže jim, aby mohli tyto nápady proměnit v činy. Podporu v oblasti životního prostředí každoročně navyšujeme a celý systém zpřehledňujeme, aby byl pro případné zájemce co nejjednodušší," uvedl krajský radní pro životní prostředí, odpady a zemědělství Martin Šmída (Piráti).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů