Pondělí, 29. dubna 2024

Karlovarský kraj spouští dotační program na snížení počtu černé zvěře

Karlovarský kraj spouští dotační program na snížení počtu černé zvěře

Karlovarský kraj vyhlásil od dubna nový dotační program na snížení počtu černé zvěře. Má pomoci zmírnit škody, které divoká prasata způsobují v lesích, ale i na obecním a soukromém majetku. Krajský program je na rozdíl od podobného státního programu cílený více na samotné myslivce, aby je motivoval k odstřelu černé zvěře, uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Karel Jakobec (ODS). Za zastřelené prase nabízí 1000 korun.

"Jedná se o dotační program, který už v kraji fungoval a následně si ho převzal stát na národní úroveň. Nicméně po letech se v regionu opět přemnožila zejména divoká prasata, a je proto třeba jejich stav regulovat. Krajský program 'zástřelného' je oproti státnímu programu upraven a je směřován přímo na myslivce. Snahou je motivovat finanční odměnou samotné myslivce, kteří kraji pomohou s problémem přemnožení černé zvěře a kraj jim za to poskytne peníze z dotačního programu," uvedl náměstek pro životní prostředí Jakobec.

Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) byl v březnu 2023 v Karlovarském kraji odhadovaný počet kusů černé zvěře 2424. Prasata mají na jaře mladé a jejich počet se pak výrazně zvyšuje. Dostávají se nejen do blízkosti obcí a měst, ale často i přímo do ulic. S divokými prasaty se tak potýkají například Lázeňské lesy Karlovy Vary, prasata chodila v ulicích například Citic, běžná jsou i v Sokolově nebo v okrajových částech Lokte.

Z rozpočtu Karlovarského kraje je na program zástřelného vyčleněno 800.000 korun pro rok 2024. Dotace bude poskytnuta na základě odlovu minimálně tří kusů černé zvěře v jednom čtvrtletí a činí 1000 korun za prase divoké ulovené na území Karlovarského kraje. V jedné podané žádosti tak dotace činí 3000 korun a žádost je možno podávat nejvýše jednou za čtvrtletí.

První žádosti bude možné podávat v termínu od 1. do 10. července letošního roku, a pak vždy po skončení čtvrtletí. Žadatelem o krajskou dotaci může být fyzická osoba s platným loveckým lístkem a povolenkou lovu pro příslušnou honitbu. Dotace budou poskytnuty za odlov černé zvěře v období od 1. dubna do 31. prosince 2024 na honebních i nehonebních pozemcích na území Karlovarského kraje. Žadatel má povinnost ulovený kus prasete divokého řádně zaevidovat ve svém uživatelském účtu v Evidenčním portálu myslivosti nejdéle do 12 hodin od ulovení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů