Pondělí, 29. dubna 2024

Obce mohou získat peníze na úklid nedopalků

Obce mohou získat peníze na úklid nedopalků

Až deset procent nečistot, smetených z ulic nebo veřejných prostranství, je tvořeno nedopalky cigaret. Kolektivní systém NEVAJGLUJ a. s. obcím přispívá na jejich úklid.

Filtry cigaret nejsou vyrobeny z papíru, ani se rychle nerozloží, jak se domnívá řada kuřáků. Jsou vyrobeny z plastu a v přírodním prostředí se rozkládají až patnáct let. Při tom se ze zbytků po hoření tabáku uvolňuje řada látek, jež mohou být toxické. Filtry cigaret, které obsahují acetátová vlákna, se vlivem vnějšího prostředí pomalu rozpadají na mikroplasty. Jejich množství v poslední době raketově narůstá - dostávají se nekontrolovaně do životního prostředí, do půdy i vody. Odtud je už krátká cesta do potravinových řetězců zvířat i člověka.
Zdravotní rizika spojená s mikroplasty nejsou ještě plně prokázána, ale jsou předmětem řady vědeckých výzkumů. Předběžná opatrnost však velí omezit co možná nejvíce jejich vznik.
Na nedopalky cigaret se proto zaměřily evropská směrnice a také český zákon k jednorázovým plastům. Krom jiného zakazují prodej plastových výrobků na jedno použití, nastavují vyšší nároky na jejich třídění a recyklaci. Výrobci vybraných plastových výrobků se také musí postarat, aby jejich výrobky (a odpady z nich) neznečišťovaly životní prostředí.
U nedopalků je snaha, aby nezůstaly volně odhozeny zejména na veřejných prostranstvích. Úklid v těchto místech obvykle zajišťují města a obce, což s sebou nese často značné náklady. Výrobci tabákových výrobků s filtry mají podle zákona povinnost uhradit obcím náklady spojené s úklidem nedopalků i s jejich sběrem ve veřejné sběrné síti (koše a popelníky).
Na podzim roku 2023 začal fungovat kolektivní systém NEVAJGLUJ, a. s., založený výrobci tabákových výrobků s filtry, jehož cílem je zajistit obcím úhradu nákladů na úklid nedopalků. Princip je jednoduchý: obec uzavře s kolektivním systémem NEVAJGLUJ a. s. smlouvu a poté každoročně obdrží finanční příspěvek. Stačí jednou za rok vyplnit dotazník ohledně nákladů na úklid a množství odpadů z úklidu ulic (všech uličních smetků) a z odpadkových košů na veřejných místech.
Do konce roku 2023 uzavřelo s novým kolektivním systémem smlouvu 540 měst a obcí. Tyto obce obdrží první úhrady v celkové výši přes 280 miliónů korun.
Možnost připojit se ke kolektivními systému samozřejmě trvá i v letošním roce. Kolektivní systém NEVAJGLUJ nyní oslovuje všechna města a obce prostřednictvím jejich datových schránek.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů