Pondělí, 29. dubna 2024

Ekologická skupina z New Jersey nachází při úklidu pláží dost bizarností

Ekologická skupina z New Jersey nachází při úklidu pláží dost bizarností

Plážová sezóna v americkém New Jersey už se blíží - a pokud se dá soudit podle loňského roku, brzy nastane ta pravá chvíle sbalit si vúdú panenky, prdící polštářky nebo čistící prášek na zubní protézy. To jsou jen některé z bizarních věcí, které v loňském roce posbírali v písku na pobřeží dobrovolníci z ekologické skupiny Clean Ocean Action (COA), napsal zpravodajský server Fox News.

Na 3700 dobrovolníků shromáždilo a zlikvidovalo 176.206 předmětů z téměř 205 kilometrů dlouhého pobřeží New Jersey. Mnoho z nich bylo všedních a bohužel až příliš běžných, jako víčka od lahví, cigarety a kousky plastu. Ale našly se i kuriozity: dvacetikilový pytel rýže, figurka malého Yody nebo utržená hlava panenky Barbie.

Ovšem vyskytla se například i fritéza - kdo může donést na pláž fritézu, a pak ji tam nechat? O něco pochopitelnější byly nalezené boxerky, podprsenky, bikiny, falešné řasy, síťované punčochy či pánská tanga; méně už těhotenský test s neznámým výsledkem.

Cindy Zipfová je výkonná ředitelka skupiny COA, která pláže na začátku a konci každé plážové sezóny čistí už od roku 1985. Za tu dobu už sesbírali téměř 8,5 milionu kusů odpadků, z nichž recyklovali všechno, co bylo možné znovu zpracovat.

"Je těžké to pochopit," poznamenala Zipfová. "Od bizarních, přes legrační až po opravdu nechutné věci, to si člověk prostě nevymyslí," řekla o nálezech. Téměř 80 procent celkového množství tvořily plasty v různé podobě. Nejčastěji šlo o uzávěry od lahví, následovaly obaly od potravin a sladkostí nebo sáčky, různé plastové úlomky a více než 10.000 plastových brček nebo míchátek na nápoje.

Nad dalšími posbíranými předměty ale dobrovolníci jen vrtí hlavou - hlavně proto, že je někdo nechal na veřejné pláži. K nim patřila pestrá paleta autodílů včetně plynové nádrže, čtyř autobaterií, nárazníku, vzduchového kompresoru a 24 pneumatik.

Přinejmenším někteří návštěvníci pláže byli podle ekologů při odhazování odpadků upravení. Při úklidu pláží se totiž našel i elektrický holicí strojek, nádobka s epilačním krémem, prášek na čištění zubních protéz, nůžky a velké zrcadlo. Byla tam i lopatka na smetí, dva hrnce s pokličkami a malá lednička.

A nechyběly samozřejmě zbytky jídla: šest ananasů a kokosový ořech, čínský koláček štěstí, plechovka tuňáka a krabice valentýnských bonbonů. To poslední jen dokazuje, že úklid pláží na pobřeží New Jersey je jako bonboniéra - nikdy nevíte, co najdete, dodává Fox News.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů