Neděle, 5. května 2024

Obyvatelé Kopřivnice si mohou dát zdarma zlikvidovat vraky svých aut

Obyvatelé Kopřivnice si mohou dát zdarma zlikvidovat vraky svých aut

Obyvatelé Kopřivnice na Novojičínsku si mohou dát zdarma a ekologicky zlikvidovat vraky svých automobilů. Do soboty musí auto nahlásit, za kompletní vozidlo mohou navíc dostat až 5000 korun. ČTK to dnes sdělila mluvčí kopřivnické radnice Lucie Macháčková.

"Bezplatná likvidace autovraků se v Kopřivnici koná zpravidla dvakrát ročně a je určena těm, kdo se chtějí zbavit nepojízdných vraků či nevyužívaných automobilů s propadlou technickou kontrolou. Ušetřit tak mohou za odtah, stání na vyhrazeném parkovišti a další kroky, které hrozí ze strany města po předchozí výzvě k odstranění autovraku," uvedla Macháčková.

Tentokrát se bude akce konat v sobotu 27. dubna od 08:00 do 12:00 na autovrakovišti v Ženklavě. Vůz, který chtějí bezplatně zlikvidovat, mohou zájemci do soboty nahlásit na telefonním čísle 602 550 002.

"Nepojízdná vozidla budou na autovrakoviště odtažena, ale musejí být zabezpečena na zpevněné ploše s koly, aby s nimi bylo možné manipulovat. U samotné likvidace je pak nutná přítomnost majitele s občanským průkazem, případně plná moc, doklady od auta a číslo účtu, neboť za každé kompletní vozidlo mohou majitelé získat odměnu až 5000 korun," uvedla Lucie Kubalcová z kopřivnického odboru životního prostředí, který likvidaci autovraků zaštiťuje.

Pavlína Tobiášová z odboru majetku města uvedla, že loni úřad vyzval k nápravě majitele 28 vozidel, která déle než půl roku neměla platnou technickou kontrolu, byla dlouhodobě odstavena a blokovala místa na parkovištích nebo silnicích. "Čtyřiadvacet z nich na výzvu reagovalo a auta buď uvedli do provozuschopného stavu, nebo je z komunikace sami odstranili," uvedla Tobiášová.

Pokud majitelé nereagují, může být auto odtaženo na odstavné parkoviště, kde stojí další tři měsíce. "Pokud si ho ani tam majitel nevyzvedne, můžeme za město požádat Silniční správní úřad o povolení dražby a v té se vůz buď prodá, nebo je následně ekologicky zlikvidován," uvedla Tobiášová. Náklady za odtah, parkování, znalecký posudek a dražbu platí v první fázi město, které ale následně peníze vymáhá po provozovateli vozu. Celkem se může jednat i více než o 30.000 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů