Sobota, 27. července 2024

Město Zlín začalo ve spolupráci s firmou odchytávat přemnožené nutrie

Město Zlín začalo ve spolupráci s firmou odchytávat přemnožené nutrie

Město Zlín začalo ve spolupráci se specializovanou firmou odchytávat přemnožené nutrie. První odchyt se uskutečnil na sídlišti Bartošova čtvrť, kde je výskyt hlodavců nejvyšší, sdělil dnes ČTK mluvčí radnice Tomáš Melzer. Ve středu se za tři hodiny podařilo chytit 17 dospělých a odrostlých nutrií.

"Radnice současně nechala zmonitorovat další postižené lokality. Mezi ty nejpostiženější patří Čepkov, konkrétně oblast pod tamním mostem," uvedl mluvčí. Nutrie se budou odchytávat postupně na všech místech, kde hrozí jejich přemnožení. "S ohledem na dodržení časového odstupu od prvního odchytu se druhý odchyt na Bartošově čtvrti uskuteční na začátku června," uvedl náměstek primátora Vojtěch Volf.

Město se dlouhodobě snaží snížit populaci invazivních druhů hlodavců. Odchyty přemnožených nutrií však nebyly příliš úspěšné. Zatímco v roce 2022 strážníci odchytili 34 nutrií, loni to bylo už jen šest zvířat a do poloviny letošního května žádné, uvedl Volf.

Radnice nedávno zveřejnila, že se město potýká s přemnoženými hlodavci, zejména nutriemi, které ničí břehy. Snahu magistrátu o snížení populace především nutrií a potkanů dlouhodobě narušují lidé, kteří nerespektují zákaz krmení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů