Neděle, 16. června 2024

Obec Čenkovice potřetí vyhrála krajskou soutěž v třídění odpadu

Obec Čenkovice potřetí vyhrála krajskou soutěž v třídění odpadu

Nejvíce minulý rok třídili odpad v Pardubickém kraji lidé v Horních Ředicích, v Opatovicích nad Labem na Pardubicku a Českých Petrovicích na Orlickoústecku. Obce vyhrály ve svých kategoriích podle počtu obyvatel 17. ročník soutěže O perníkovou popelnici. Čenkovice se pak staly absolutním vítězem, obhájily loňský a předloňský titul, vyplývá z informací obalové společnosti EKO-KOM.

Čenkovice jsou malou obcí se 192 obyvateli, ale zároveň jsou rekreační oblastí, v zimní i letní sezoně tam přijíždějí tisíce lidí. "Jsme rekreační oblast, odpadu vyprodukujeme víc, než kdyby třídili jen naši občané. Ale jsme v třídění dobří," řekl starosta Josef Dostálek (Nezávislí). V horské obci jsou na jednom místě postavené velkokapacitní nádoby, kam místní lidé tříděný odpad nosí. Podle starosty turisté nepořádek nedělají a třídí dobře.

"Vzhledem k tomu, jak je naše obec položená, jsme v horském údolí, je u nás komplikované zavádět to, co dělají jinde, tedy svoz dům od domu, to u nás není technologicky možné. Proto jsme zřídili centrální stanoviště kontejnerů," dodal starosta.

Skokanem roku se letos stala obec Dobříkov na Orlickoústecku, má 586 obyvatel. Obec zavedla třídění dům od domu, lidé mají u svých domů popelnice na směsný odpad a na papír. Centrální stanoviště na odpady jako v Čenkovicích nemají. "My jsme s tím měli špatné zkušenosti, třídění dům od domu se nám zdá lepší. Uvažujeme, že bychom zřídili popelnice na popel, ještě se u nás hodně topí tuhými palivy," řekla starostka Nikola Kajsrlíková (Rozvoj Dobříkova).

Analýza odpadu v Dřevíkově ukázala, že by lidé v obci mohli třídit ještě pečlivěji, zhruba pětinu odpadu odhozeného do kontejnerů na směsný odpad by bylo možné ještě recyklovat, šlo například o textil i plasty.

Soutěž je rozdělená do kategorií, obce do 300 obyvatel, sídla do 2000 obyvatel a města nad 2000 obyvatel. Účastní se ho všechny obce v kraji, kterých je 451. Nejlepší postupují do celostátní soutěže o Křišťálovou popelnici.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů