Pátek, 26. dubna 2024

Pozmění hranici kvůli skládce?

Pozmění hranici kvůli skládce?

Kopidlno - Rada města na své schůzce odsouhlasila uvést ve vyjádření k návrhu vyhlášky o tzv. ptačí oblasti Rožďalovické rybníky požadavek na změnu části hranice tohoto území v blízkosti obce Mlýnec. Hranice zde byla původně navržena severněji od obce. Rada nyní navrhuje její posunutí blíže k obci, a to takovým způsobem, aby ohraničení tvořila řeka Mrlina a cesta k zastávce Českých drah. Důvodem je, že mezi řekou a železniční tratí se nachází divoká skládka.
Dlouhodobou snahou města je skládku zlikvidovat a toto území, jehož rozloha činí přibližně jeden hektar, rekultivovat. Problémem však je, že skládka se nachází na soukromém pozemku. Ten je navíc evidován jako zemědělská půda určená k obdělávání, takže by zároveň muselo dojít i ke změně způsobu užívání pozemku.
Ptačí oblast Rožďalovické rybníky, čítající zhruba šest tisíc hektarů, patří k čtyřem desítkám míst v naší republice, kde je zaznamenáván výskyt ohrožených a chráněných druhů ptactva. Proto je také toto území navrženo do nově se tvořící celoevropské soustavy chráněných lokalit, nazývaných Natura 2000. Projekt Evropské unie má za cíl vytvořit komplexní soustavu chráněných území, která vytvářejí životní prostředí pro nejrůznější druhy rostlin a živočichů.
Naše republika je do projektu zainteresována v souvislosti se vstupem do EU. V praxi to znamená, že v tomto roce mají u nás být vyhlášeny oblasti ochrany ptactva. Další lokality, jež poskytují útočiště ohrožené fauně a floře, nazývané jako tzv. přírodní stanoviště, by měly být vymezovány po našem vstupu do evropského společenství.

Zdroj: Noviny Jičínska

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů