Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Navrhovaný zákaz o F-plynech
Výbor pro životní prostředí u Evropského parlamentu odsouhlasil návrh redukce emisí fluorovaných plynů.
Na podzim 2003 Evropská komise přijala návrh nařízení na redukci projektovaného množství emisí fluorovaných plynů do roku 2010 téměř o jednu čtvrtinu. Hlavními body nařízení jsou opatření na zlepšení isolace těchto plynů, zkvalitnění monitoringu a specifická omezení marketingu a používání F-plynů ve vybraných aplikacích a postupné vyloučení chladiva HFC-134a z klimatizačních systémů aut.

ČEZ ZVAŽUJE DOSTAVBU JADERNÉ ELEKTRÁRNY MOCHOVCE
Společnost ČEZ zvažuje, že by dostavěla slovenskou jadernou elektrárnu Mochovce a část elektřiny dovážela do ČR. Náměstek ministra průmyslu Martin Pecina, který je zároveň členem dozorčí rady a investičního výboru ČEZ, uvedl, že firma musí nejprve uspět při privatizaci Slovenských elektráren. I tak se ale počítá se stavbou jaderných zdrojů v ČR. Státní energetická koncepce počítá se dvěma novými jadernými bloky po roce 2020. Pokud by se dokončily Mochovce, mohl by se nový jaderný zdroj v ČR zprovoznit až okolo roku 2030. V Mochovcích nyní pracují dva bloky, další dva byly zakonzervovány před deseti lety. Jejich dokončení by si vyžádalo desítky miliard.

Obnovitelné zdroje elektřiny zatím nejsou v Česku příliš v oblibě. Energetická společnost ČEZ loni vyrobila z alternativních zdrojů pouhé jedné procento celkové produkce. Asi 98 procenty se na této jedné produkci přitom podílely vodní elektrárny. Množství, které společnost vyrobila z obnovitelných zdrojů, by přitom stačilo pro spotřebu elektrické energie po dobu pěti letních pracovních dnů. ČEZ ale dodává, že nízký podíl ekologické elektřiny ovlivnil i fakt, že některé vodní elektrárny byly mimo provoz. Asi 1,5 procenta tvořila energie biomasy. V příštích letech se ale počítá s jejím nárůstem. Větrná a sluneční energie se zatím podílejí na celkové výrobě minimálně.

EU PODPORUJE VÝSTAVBU DÁLNIC
Až 400 miliard eur v příštích dvaceti letech chce shromáždit EU na rozvoj výstavby mezinárodních tras dopravních sítí v nových zemích. Záměr vychází z poslední analýzy dopravy východu a západu Evropy. Studie, kterou si nechala vypracovat Evropská komise, ukázala, že dopravní síť přistupujících zemí je nedostatečná, a bude tak brzdit hospodářský růst. Pro Česko představuje úmysl Bruselu možnost získat víc peněz, dosud má do roku 2006 slíbeno 360 miliónů eur. Přitom třeba Polsko 3 miliardy. V návaznosti na evropskou dopravní síť chce ČR do deseti let vystavět asi pět set kilometrů dálnic za 247 miliard korun. Unie dotuje jen polovinu nákladů staveb, druhou polovinu musí dodat stát. Pokud by státní peníze chyběly, hodlá česká vláda k financování svého podílu využít úvěrů od Evropské investiční banky.

Komise: Recyklovat 80 procent autovraků
Evropská komise navrhla nové podmínky pro recyklaci autovraků. Podle včerejšího návrhu směrnice by se materiály tvořící 80 procent hmotnosti vozu měly recyklovat a 85 procent hmotnosti by se mělo opětovně využít a zhodnotit. Nové požadavky se mají uplatnit na všechna nová osobní a lehká dodávková vozidla od roku 2008, tedy tři roky poté, co by příslušná směrnice vstoupila v platnost. V roce 2015 by se laťka materiálového a energetického využití autovraků měla posunout na 85, respektive 95 procent.

Mostecko - Internetové stránky Ekologického centra Most lákají ke své návštěvě stále větší množství lidí. Nabízejí aktuální údaje o imisní situaci, informace o vodě, odpadech či legislativě.
V průměru se v loňském roce podívalo na stránky Ekologického centra Most denně 54 uživatelů internetu. V poslední čtvrtině roku to bylo o patnáct návštěvníků více. \"V pořadí návštěvnosti se tak stránky centra řadí na stejnou úroveň jako například internetová prezentace Dětí Země nebo Českého svazu ochránců přírody, tedy organizací s celostátní působností,\" uvedla Soňa Hykyšová, vedoucí centra.
\"Mnoho Mostečanů však stále neví, že stránky, kde se lze hodně dozvědět o životním prostředí na Mostecku, existují,\" dodala Soňa Hykyšová. Podle ní je právě březnový měsíc, zasvěcený internetu, vhodnou příležitostí, jak na ekologii na síti sítí upozornit.

Částku 5 000 korun bude zřejmě muset zaplatit v brzké době každý, kdo si ze zahraničí přiveze do České republiky straší ojetý vůz. Lidé i firmy peníze zašlou na účet Státního fondu životního prostředí, který je použije na likvidaci autovraků. Počítá s tím senátní novela zákona o odpadech.
Fond bude takto vybrané peníze rozdělovat a vracet podnikatelům, kteří se zabývají likvidací starých ojetin. Část půjde i na účty obcí na jejich odstraňování z veřejných prostranství. Povinnost zaplatit poplatek se nebude týkat toho, jehož vůz bude vyhovovat evropských normám o povoleném množství emisí ve výfukových plynech.
Novela dále počítá s tím, že likvidátoři vraků budou povinni zajistit, aby vyřazené automobily byly nejpozději do roku 2006 materiálově využity nejméně ze čtyř pětin. Zavádí také povinnost předávat vraky pouze likvidátorům.
Odebrat vyřazené vozy by pak měly povinně také jejich výrobci či dovozci.

Telč Využití konopí jako energetické plodiny na Vysočině přiblíží dnes na půdě Střední ekonomické školy Telč občanské sdružení Mikroregion Telčsko, město Telč a další. Podle Jany Kotoučkové ze spolupořádajícího Svazu ochránců přírody se jedná o vstup zemědělců do projektu k zajištění suroviny k vytápění rodinných domků i větších obytných celků. \"Lze předpokládat, že při současné nadprodukci potravin bude pěstování konopí na polích pro tuzemské zemědělce výhodná alternativa, kterou bychom neměli o vstupu do Evropské unie promeškat,\"upřesnila Kotoučková.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek si v pondělí prohlédl příbramské kovohutě
Po návštěvě kovohutí měl naplánovanou zastávku ve Státním ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany v Kamenné u Lazska, kde si prohlédl chemické a biologické laboratoře. Dále se zajímal o čističku odpadních vod v Sedlčanech a zemědělskou farmu v Krásné Hoře nad Vltavou. Na cestě ho doprovodil zástupce hejtmana Středočeského kraje František Vácha.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů