Čtvrtek, 28. března 2024

Praha nepostaví včas čističku, zemi hrozí pokuta

Praha nepostaví včas čističku, zemi hrozí pokuta
Jen pár dní po vstupu země do Evropské unie oznámil pražský magistrát, že nestihne včas zmodernizovat čistírnu odpadních vod, aby splňovala přísné evropské limity. Česko se přitom zavázalo, že všechny obce, kde žije více než dva tisíce obyvatel, budou čistit odpadní vodu podle norem EU do roku 2010.
\"Studie, které jsme si nechali zpracovat, říkají, že je to nereálné,\" říká radní Miloš Gregar, který má na pražském magistrátu na starosti životní prostředí. Nová čistírna by mohla začít sloužit v roce 2012, pesimistické odhady však hovoří až o roce 2017.
Republice za to hrozí kromě pokuty desítky až stovky tisíc eur za každý den, kdy nová čistírna ještě nebude pracovat. A hlavní město může navíc opakovaně dostat miliónovou pokutu od České inspekce životního prostředí.
Praha je prvním městem v zemi, které uvedlo, že v termínu nestihne čistit své odpadní vody. Novou čistírnu ovšem ještě nemá dalších zhruba 570 obcí.
Město roky plánovalo, že postaví úplně novou čistírnu na jiném místě, než stojí stará. To se ukázalo z různých důvodů neproveditelné. Proto zastupitelstvo před několika dny rozhodlo o přestavbě současné čistírny na Císařském ostrově.

Peníze? Z Bruselu...
Praha ještě nemá územní rozhodnutí, natož stavební povolení, nevybrala ani firmu, která by měla čistírnu přestavět, a teprve shání patnáct miliard, na kolik by přestavba měla minimálně vyjít. \"Otázka financování ještě není uzavřena,\" potvrzuje radní Gregar.
Praha předpokládá, že se investice rozdělí mezi hlavní město, stát a evropské fondy. Novou čistírnu však nakonec stejně zaplatí aspoň z části Pražané: voda zdraží až o pět korun ze současných 41,43 koruny za metr krychlový.
Ministerstvo životního prostředí vypočítalo, že na stavbu obecních čistíren bude potřeba zhruba 75 miliard korun, přičemž zhruba 25 miliard by mohlo přijít z fondů EU a dalších deset miliard by mělo poskytnout Ministerstvo zemědělství a Státní fond životního prostředí.

Přísná, leč pomalá Evropa
Evropské instituce postupují proti zemím, které nesplňují ekologické směrnice, nekompromisně. Pokud však hlavní město skutečně nestihne postavit čistírnu odpadních vod do roku 2010, neznamená to, že 1. ledna 2011 dostane česká vláda doporučenou obálku s oznámením o udělení mnohamiliónové pokuty. Jak ukazují příklady z jiných zemí unie, uložení peněžité sankce za porušení evropských ekologických předpisů mnohdy trvá i několik let. Brusel obvykle nejprve vyzve stát, aby své nedostatky odstranil, a až poté následuje finanční trest.
Evropský soudní dvůr zatím za nedostatečné čištění odpadních vod žádnou pokutu neuložil. Staří členové EU mají na vybudování čistíren čas do konce roku 2005. Teprve pak budou bruselské úřady rozhodovat, jak naloží se zeměmi, které limity nesplní. V jiných ekologických prohřešcích ovšem Brusel postupuje velmi nekompromisně.
Řecko muselo před čtyřmi lety za nedodržení ekologických požadavků při nakládání s odpady zaplatit několik miliónů eur. Teď mu hrozí další vysoká sankce kvůli nedodržení směrnice o evropské soustavě chráněných území Natura 2000.
Řecko v tom není samo. Evropský soudní dvůr už před rokem rozhodl, že Itálie nevyhlásila za součást Natury všechny významné ptačí oblasti, takže nejsou dostatečně chráněny proti nepřiměřeným zásahům člověka. Řím prohřešek neodstranil, a proto mu poslala Evropská komise první varování. Pak už může následovat pokuta.
Ve stejné pozici jako Itálie jsou v současnosti rovněž Belgie a Lucembursko, dalším zemím hrozí, že budou k Evropskému soudnímu dvoru předvolány.
Kromě pokuty mají evropské orgány i další možnosti, jak členské země potrestat. Například je \"odstřihnou\" od evropských fondů, které jsou významným zdrojem financování dopravních či ekologických projektů.
Něco takového se může stát i Česku. Pokud do dvou let nebudou mít odpovídající čistírny odpadních vod dvě pětiny obcí, šance čerpat peníze z fondů se velmi omezí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů