Čtvrtek, 28. března 2024

Setuza je díky státu bohatou nevěstou

Setuza je díky státu bohatou nevěstou
Získat významný podíl ve firmě Setuza, tuzemské jedničce ve zpracování olejnin, bude terno. Vláda totiž připravuje systém výroby biopaliv, jenž zajistí vlastníkům ústeckého podniku jisté zisky.
V současné době má téměř polovinu Setuzy firma Český olej, stát ovšem vlastní významný balík přes 38 procent akcií. A tyto majetkové poměry se před chystanou privatizací ještě nejspíš změní. Státní Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond bude moci nabídnout zřejmě ještě významnější podíl.
Hlavní otázkou ovšem je, zda stát na privatizaci neprodělá.
\"Usilujeme o akcie od státu, a to za zvýhodněnou cenu - možná poloviční, než bude tržní odhad,\" říká totiž David Novák, předseda družstva Agroodbyt, jež zastupuje rolníky všech významných profesních svazů. \"Chceme, aby tak vláda naplnila svůj slib, že podpoří propojování zemědělců a zpracovatelů,\" vysvětluje Novák nárok, s nímž se rolníci obrátili i na premiéra.
Zájem má však i Český olej. Ten také navrhl, aby pohledávku 1,8 miliardy korun, kterou má u Setuzy Česká konsolidační agentura, převzal rolnický fond, jenž spadá pod Ministerstvo zemědělství. Fond by pak mohl tuto pohledávku kapitalizovat a zvýšit o ni svůj podíl v Setuze. Pokud by pak stát prodal svůj podíl Českému oleji, ten získá Setuzu očištěnou od dluhu.
\"Zatím jednáme,\" uvedli včera shodně mluvčí fondu Tomáš Vyšohlíd i mluvčí agentury Jiří Pekárek.
Komu nakonec ministerstvo balík prodá a za kolik, jeho úředníci nehodlají komentovat. Ministr Jaroslav Palas se před časem nechal slyšet, že privatizace \"bude samozřejmě průhledná a za nejvyšší tržní cenu\". Když ovšem pak loni v prosinci ... prodával obdobný podíl v mlékárnách Madeta, udělal to potají a sumu dodnes nesdělil.
Atraktivnost Setuzy přitom stoupá s tím, jak se blíží vládní rozhodnutí o podpoře výroby biopaliv. Podle dostupných informací se chystá následující scénář: od letošních prázdnin by výrobci řepkového metylesteru, jehož smícháním s normální naftou bionafta vzniká, dostávali dotaci zhruba 9,50 koruny na kilogram. To je při předpokládané spotřebě sta tisíce tun necelá miliarda korun. Po roce pak nastoupí jiný systém, kdy bude zákonem nařízeno přimíchávat metylester v určitém procentu do veškeré nafty.
Setuze, která ve výrobě metylesteru v Česku už dnes vede, to přinese zaručený odbyt a zisk už v prvním roce. \"A až začne přimíchávání metylesteru do nafty nařízením zákona, pak se chceme stát v podstatě monopolním dodavatelem,\" přiznává šéf představenstva a ředitel Setuzy František Janů. Odvolává se přitom na moderní výrobní technologii, která firmě umožní předstihnout konkurenci.
\"Metylester se stane naším nosným programem, na podzim proto chystáme výstavbu dalších výrobních kapacit,\" potvrzuje Janů, jak hodlá využít státního programu na podporu biopaliv, jenž vychází ze směrnic Evropské unie.
Monopolního postavení přitom může Setuza dosáhnout. \"Zákon nezakazuje dosažení dominantního podílu na trhu, ale až jeho případné zneužívání,\" připomíná totiž předseda antimonopolního úřadu Josef Bednář.
Stejně jako o privatizaci Setuzy, také o přesných podmínkách pro používání biopaliv nakonec rozhodne Ministerstvo zemědělství. To zatím příliš sdílné není.
\"Na pravidlech pracujeme. Nové vládní nařízení pro bionaftu by měla vláda projednat v červenci. Zákon o plošném přidávání biopaliv je už v platnosti, ale ještě nestanovuje procento biologické složky v palivu,\" vysvětluje Hugo Roldan z tiskového odboru ministerstva. Teď jsou přitom výrobci bionafty ve vakuu - starý dotační systém přestal po vstupu do Evropské unie platit.
Jasno tak kvůli pomalému postupu úřadů nemají ani motoristé.
\"Co a kdy Česko u biopaliv konkrétně zavede, dnes vůbec netušíme. Pokud by se postupovalo jako ve starých zemích unie, tak tam je plošné míchání biopaliv pouze doporučením, ne nařízením. Motoristé se pak samozřejmě řídí cenou produktu,\" říká Zdeněk Holub, marketinkový ředitel OMV v Česku. \"Teď se snažíme zajistit motoristům výběr různých paliv. Pokud přijde nařízení zákonem, tak pochopitelně otázka, co zákazníkům vyhovuje, bude zbytečná,\" dodává.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů