Čtvrtek, 28. března 2024

Kletba: Budete se topit v odpadcích

Kletba: Budete se topit v odpadcích
\"\" To je opatření proti teroristům, tvrdil zřízenec pražského metra, když jsem jako slušně vychovaná osoba hledala po celé stanici koš. Bohužel marně. Vzpomněla jsem si na návštěvu Skotska, kde příroda okolo měla šanci nestat se skládkou. Budeme uskakovat blížící se plechovce? Čeká nás teror v Praze?

p:first-letter {font-weight: bold} p {text-align: justify}

Budu stručná.

Upadla mi sušenka. Jako slušně vychovaná osůbka jsem si řekla, že ji přece nenechám ležet, zvedla jsem ji.

Rozhlédla jsem se, kde ho zahlédnu. Cestující čekající na svůj spoj měli nejspíš pocit, že někoho hledám nebo jsem se ztratila. Stala jsem se vděčným cílem jejich pozorování, když jsem se zmateně (jako moucha pod lustrem) pohybovala po nástupišti.

Nebyl tam! Zmátlo mě to. Určitě bude nahoře, ujišťovala jsem se a vyjela po eskalátorech o patro výše. Tam už jsem šla najisto a rozhodilo mě, že není. On nikde není!

Zaťukala jsem na okénko službu konajícího muže v uniformě dopravních podniků - probudila jsem ho tím, překvapeně vyhlédl a zajímal se, co se děje.
\"Hledám koš na odpadky,\" řekla jsem a ukázala, co mám v úmyslu vhodit do koše a pokračovala jsem:
\"Kam zmizely?\" Rozhlédl se a polohlasem mi vysvětloval:
\"To je opatření proti teroristům. Máte lepší nápad?\" Ptala jsem se, kam to tedy mám zahodit a tento muž mi otevřel kovové dveře a za nimi byl koš. Ukázal na krabici vedle a řekl:
\"Tohle jsem prověřoval s policií, byla na nástupišti, samozřejmě je prázdná,\" a krčil rameny.

Já si vzpomněla na svou návštěvu Skotska, kde i na zdánlivě neobydleném ostrově byl kontejner na odpad, který byl pravidelně vyprazdňován - tudíž příroda okolo měla šanci nestat se skládkou. Ale co čeká nás zde? Nájezd teroristů nebo teror v podobě hromádek odpadků, které se vzdouvají a pohybují podle toho, ze které strany se zrovna blíží vlak metra hrnoucí před sebou proud vzduchu? A bude to po kotníky nebo výše? Budeme uskakovat blížící se plechovce? Nebo máte \"lepší nápad\"?

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů