Úterý, 16. dubna 2024

Zóna, nebo moták? Rozhodne vláda

Zóna, nebo moták? Rozhodne vláda
Až vláda rozhodne, zda se v Dolní Lutyni na severu Moravy bude chránit moták pochop, nebo tam vyroste průmyslová zóna. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban včera uvedl, že se ministr životního prostředí Libor Ambrozek zřejmě obává, že bude ve sporu o lokalitu poražen, a proto zatím vládě nepředložil návrh na vyhlášení tohoto ptačího území v rámci evropské soustavy Natura 2000. Ambrozkův náměstek Ladislav Miko to však odmítá.
\"Návrhy na vyhlášení čtyř desítek území jdou do vlády jednotlivě podle toho, kolik se k nim sejde připomínek,\" řekl Miko agentuře ČTK. Úřad podle něj dá vládě na výběr ze dvou variant budoucnosti Lutyně. Buď kabinet rozhodne, že bude na severu Moravy chránit čtyři ohrožené ptačí druhy a vyhlásí území v navrhované rozloze, nebo vynechá ochranu motáka pochopa a 150 hektarů uvolní pro výstavbu průmyslové zóny. \"Mezi odborným návrhem a zájmem na zaměstnanosti v regionu rozhodne vláda,\" konstatoval s tím, že v případě vybudování průmyslové zóny by stát vybral jinou lokalitu, kde by byl moták pochop chráněn.
\"Význam zóny pro zdejší ekonomiku je obrovský. Předpokládám, že nyní se o rychlé vyřešení problému ve vládě zasadí přímo premiér Špidla,\" dodal Urban.
Podle ministra je pro nezaměstnaností postižený region důležitější vytvoření nových pracovních míst než vyhlášení rezervace. \"V poslední době jsem trochu studoval ptačí problematiku. Myslím, že i když se rezervace nevyhlásí, můžeme pro ptáka pochopa motáka vytvořit dobré podmínky, aby mohl v sousedství zóny v klidu žít,\" řekl Urban. Miko však soudí, že populace ohroženého druhu v sousedství zóny klesne.
Na vybudování strategické zóny pro Moravskoslezský kraj v Dolní Lutyni se už dříve shodli představitelé kraje i Ostravy. \"Je to ideální místo, k dispozici je velká plocha a dobré železniční spojení, navíc dálnice D47 povede přímo přes zónu,\" řekl náměstek ostravského primátora Petr Kajnar.
Ministerstvo průmyslu kvůli ochraně ptáků navrhuje, aby se původně plánovaná rozloha zóny snížila ze 200 na 150 hektarů. \"To je minimum, aby mohla být zóna vyhlášena jako strategická pro Moravskoslezský kraj,\" řekl Urban.
Zóna, jež by mohla přinést práci až 10 tisícům lidem, by podle Urbana i představitelů města a kraje měla přilákat velkého investora a snížit nezaměstnanost v regionu.
Na vybudování infrastruktury má Ministerstvo průmyslu a obchodu připraveno až 300 miliónů korun, počítá i se zapojením prostředků z fondů Evropské unie.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů