Pátek, 29. března 2024

Vak napuštěný vodou by měl ochránit Karlín před povodní

Vak napuštěný vodou by měl ochránit Karlín před povodní
PRAHA - Téměř tři metry vysoký vak z pryže napuštěný vodou by měl ochránit Karlín před povodní. Speciální stěna vyrostla ráno mezi dvěma valy v ulici Švábky v Praze 8. Pražský magistrát chtěl novou protipovodňovou technologii vyzkoušet a zjistit, jak rychle ji lze nainstalovat. Vak by měl ochránit Karlín před stoletou vodou.

Vak byl připraven za čtyři hodiny. Napouštění zhruba 270.000 litrů vody trvalo tři hodiny, řekl novinářům Petr Beran z pražského magistrátu. Byli prý překvapeni tím, jak rychle se ho podařilo naplnit. Původně počítali s tím, že to bude trvat asi šest hodin.

foto

Protipovodňový vak vychází z konstrukce vakového jezu a protipovodňové stěny. Je vyroben z látkové pryže, která je potažena speciální gumovou směsí odolnou proti stárnutí, proražení nebo odření. Voda by se měla zastavit o jeho stěnu a plocha za vakem by měla být ochráněna. Nové zařízení je možné podle Berana nainstalovat i na jiných místech v Praze. Jeho pořízení město přišlo na 1,3 milionu korun.

\"Tato technologie má proti hrázím z písku, které se při velké vodě staví, řadu výhod,\" řekl Milan Vik z firmy, která vaky vyrábí. Jeho instalace trvá mnohem kratší dobu než postavení hráze. Není také při ní potřeba tolik lidí, jako když se musí přivézt písek, nasypat do pytlů a ještě z něj stavět hráz, uvedl. Vak může nainstalovat osm až deset lidí. Na místo ho musí přivézt nákladní auto, protože váží 3,5 tuny.

Povodně, které před dvěma lety postihly hlavní město, zasáhly nejcitelněji právě Karlín. Škody na majetku osmé městské části byly vyčísleny na 1,5 miliardy korun, celková škoda zde dosáhla 7,5 miliardy. Mnohé domy voda zaplavila až po první patro. Dva domy v Sokolovské ulici samy spadly a dva musely být strženy. Statiku asi 40 domů voda narušila tak, že byly neobyvatelné.

Náprava miliardových povodňových škod v metropoli a stavba účinné ochrany proti záplavám bude trvat několik let a natrvalo poznamená tvář Prahy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů