Čtvrtek, 28. března 2024

Univerzita chystá smlouvu se spalovnou

Univerzita chystá smlouvu se spalovnou
Liberec - Smlouvu o spolupráci ve vývoji nových materiálů pro spalovací komory připravuje se spalovnou Termizo, a. s., Fakulta strojní Technické univerzity v Liberci.
Společnost, která provozuje libereckou spalovnu, bude v náročných podmínkách své spalovací komory testovat nové materiály, sloučeniny železa a hliníku, určené pro automobilový průmysl. \"S Termizem spolupracujeme už tři roky. Nová dohoda by ale měla dát spolupráci pevný rámec,\" uvedl ředitel Termiza Pavel Bernát. Mimo testování budou mít studenti univerzity možnost se podrobně seznámit s chodem zařízení, technologií i řízením společnosti. \"Chceme studentům tento prostor otevřít,\" dodal ředitel.
Podle děkana strojní fakulty Petra Loudy pomůže na oplátku univerzita Termizu při rekonstrukci zařízení pro třídění kovového odpadu. Takzvaná magnetická separace dokáže ze spáleného odpadu vytřídit kolem 1500 tun železa ročně, což přináší efekt v podobě ochrany životního prostředí, a uspoří primární energetické zdroje a suroviny. \"Při současných cenách železného šrotu toto doplnění magnetické separace o další stupeň bude mít rychlou finanční návratnost a přinese též ekonomický zisk,\" poznamenal Pavel Bernát. Modernizované zařízení by mělo zvýšit produkci železa na zhruba 2000 tun za rok.
Zařízení na třídění kovového odpadu stálo Termizo 1,7 milionu korun. Jeho doladění bude stát další milion. \"Investice se určitě vyplatí, neboť návratnost je celkem rychlá,\" podotkl Pavel Bernát s tím, že o železo je stále velký zájem. Zatímco loni podnik prodával tunu železa za 1450 korun, letos se kvůli jeho nedostatku cena vyšplhala až na 4000 korun. \"Slévárny mají o náš kovový odpad velký zájem, železo je totiž po vypálení čisté a bez jakýchkoli příměsí,\" vysvětlil ředitel.
Podle děkana Petra Loudy univerzita stále vylepšuje výuku studentů tím, že ji značně propojuje s praxí. \"Zhruba polovina diplomových prací našich studentů se zabývá tématy, které prakticky poznávají v konkrétních fabrikách,\" řekl Petr Louda.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů