Čtvrtek, 25. dubna 2024

Emisní limity: resort průmyslu se nevzdává

Emisní limity: resort průmyslu se nevzdává
Ministerstvo průmyslu vytáhlo do boje proti expertům z resortu životního prostředí. Ti podle náměstka Martina Peciny, který má na starosti energetickou politiku, připravili takový plán udělování povolenek emisí oxidu uhličitého, jenž by ekonomicky výrazně poškodil české firmy. Proto hodlá za ministerstvo průmyslu připravit plán vlastní a předložit ho vládě. \"My hasíme obrovský průšvih, který naši kolegové z Ministerstva životního prostředí zapálili,\" odpovídá Pecina na otázku, jestli nepůjde o zbytečně vynaložené peníze. Plán totiž bude připravovat soukromá firma Evolution Menert.
Kolik bude vypracování plánu stát, ministerstvo průmyslu s ohledem na obchodní tajemství nesdělilo, podle Peciny se však jedná o takzvanou zakázku malého rozsahu, čili do dvou miliónů korun. V tomto konkrétním případě pak o stovky tisíc korun.
Ministerstvo průmyslu tvrdí, že pokud stát bude postupovat podle plánu Ministerstva životního prostředí, přijdou české firmy až o dvacet miliard korun. Ministr Ambrozek takovou kritiku odmítá: \"Připravili jsme realistickou verzi.\" Domnívá se, že firmy chtějí více povolenek, aby s emisemi skleníkových plynů mohly obchodovat. \"Není smyslem obchodování s emisemi a tedy zisk pro vybrané firmy, nýbrž ochrana klimatu,\" dodává Ambrozek. Také připomíná, že experti při přípravě alokačního plánu vycházeli z nedávno schválené energetické koncepce. Ta počítá s tím, že skleníkových plynů bude díky vyšší energetické účinnosti či stavbou obnovitelných zdrojů ubývat. Pecina ve sporu oponuje tím, že Ambrozkův resort hodlá vydat méně povolenek, než Česku přisoudil Kjótský protokol, jímž se země k vypouštění určitého množství emisí zavázala. \"Podle Kjóta máme nárok na zhruba 107 miliónů tun, resort životního prostředí by rád mezi podniky dělil dvaa! devadesát, dnes už možná pětadevadesát tun skleníkových plynů,\" konstatuje náměstek ministra průmyslu.
Podnikatelé používají podobné argumenty jako resort průmyslu. \"Nezavázali jsme se, že půjdeme pod současné limity emisí, a nemyslím, že je to v nadcházejícím tříletém období nutné. Tím spíše, že to nedělají ani okolní státy - Polsko, Slovensko, Maďarsko, které také evropskou ekologickou směrnici zavádějí. Jejich producenti oceli tak mohou získat vůči našim obrovskou konkurenční výhodu. V tom, že nebudou muset vynaložit na tyto účely tolik financí, a tím si tolik nezvýší konečnou cenu oceli,\" říká Vladimír Toman z Hutnictví železa, které sdružuje domácí oceláře. Plán Ministerstva životního prostředí se nelíbí ani ČEZ, ani uhelným firmám.
I když podniky argumentují možným zdražením produkce, je fakt, že byznys s emisemi skleníkových plynů nebude zanedbatelný. Firma dostane určitý počet povolenek, které stanoví, kolik oxidu uhličitého může vypustit. Pokud své emise sníží, může přebytečné povolenky prodat podniku, který vypustí více plynů, než bude mít povoleno. V Česku bude s emisemi obchodovat na 350 firem, časem by tyto transakce měly podle odhadů dosáhnout miliard eur.
Náměstek Pecina nic špatného ani nevidí v tom, že firma, které zakázku zadal, je sama obchodníkem s emisemi a získá tak díky znalosti českého prostředí přinejmenším konkurenční výhodu. \"Evolution Menert jsem vybral osobně, a to na základě doporučení slovenských kolegů. Kdyby Ministerstvo životního prostředí připravilo plán povolenek tak, aby ČR nekrvácela, nemuseli jsme se dnes bavit o výhodě jedné firmy,\" uvedl Pecina.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů