Úterý, 16. dubna 2024

Ministři se střetnou kvůli emisím

Ministři se střetnou kvůli emisím
PRAHA - Kvůli povolenkám pro vypouštění emisí skleníkových plynů se ve vládě ještě v září střetnou šéfové ministerstev životního prostředí a průmyslu.
Takzvaný Národní alokační plán, který má motivovat podniky, aby snižovaly emise, původně nachystali lidé Libora Ambrozka (KDU-ČSL). Počítají v něm s tím, že mezi podniky bude rozděleno ročně 99,5 miliónu povolenek na vypouštění emisí.
Ministerstvo průmyslu a obchodu řízené soc. dem. Milanem Urbanem ale má za to, že Ambrozkův návrh diskriminuje české firmy. Jeho přijetí by prý ohrozilo konkurenceschopnost a zbrzdilo hospodářský růst země. Proto Urbanovi úředníci připravili pro vládu vlastní verzi. V té se roční objem povolenek zvyšuje na 116,3 miliónu tun.
"Přístup ministerstva průmyslu nás mrzí. My jsme nastavili počet povolenek tak, aby to bylo přijatelné pro Evropskou unii," řekl včera Ambrozek. Pokud by podle něj vláda schválila "nesmyslná" čísla, z Bruselu nám údajně takový návrh vrátí.
Jak zdůraznil Dušan Chmelík, vedoucí oddělení klimatu Ambrozkova ministerstva, jeho úřad už jednou průmyslníkům ustoupil a svůj původní návrh na 92 miliónů tun zvýšil o osm. "Každou tunu navíc musíme Evropské komisi zdůvodnit," upozornil. Dodal, že toho není ministerstvo průmyslu schopno.
Trh s povolenkami na vypouštění skleníkových plynů má být v Evropě zahájen 1. ledna. Na konci každého roku budou muset podniky státu vrátit tolik povolenek, kolik emisí vypustily, a zbytek budou moci prodat. Pokud by Ambrozkovo ministerstvo rozdalo více povolenek, než může stát zdůvodnit hospodářskými plány, mohla by to podle resortu životního prostředí Evropská komise hodnotit jako nedovolené státní dotace.
Jak Ambrozek zdůraznil, jeho prioritou pro příští dva roky je ochrana klimatu. Důsledky klimatických změn jsou častější tornáda nebo vichřice, sucha nebo naopak povodně, které si často vyžádají lidské oběti a znamenají materiální ztráty. Tomu se podle něho můžeme bránit využíváním domácích obnovitelných zdrojů energií a efektivnějšími technologiemi.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů