Čtvrtek, 28. března 2024

Návštěva ministra životního prostředí ČR v rakouském Melku

Návštěva ministra životního prostředí ČR v rakouském Melku
Ministr ŽP L.Ambrozek se dne 6.9.2004 sešel na pozvání zemského rady W. Sobotky (Dolní Rakousko) v Melku s ministrem ŽP Slovenské republiky L. Miklósem a zemským hejtmanem E. Pröllem. Cílem setkání byla prezentace aktivit Klimatického spolku a vyjádření politické podpory projektu Klimatického spolku, který se dotýká vzájemné spolupráce přeshraničních regionů v oblasti ochrany klimatu. Vyvrcholením setkání bylo podepsání Společného prohlášení na podporu hlavních přeshraničních regionů spolku na ochranu klimatu – Klimabündnis.

Cílem projektu je měřitelné zlepšení ekologické situace v regionu (energie, doprava, zemědělství, stravování, ekologická opatření, vývojově politická vzdělávací práce a podnikový ekologický management). Opatření, která nejenom posilují povědomí o problematice, ale která sebou přinášejí také investice (např. tepelná izolace v obecních budovách atd.), mají působit příkladně a vést k dalšímu rozšíření v regionu i mimo region.
Se založením přeshraničních klíčových regionů by nyní poprvé měly být vybudovány kontakty, mělo by dojít k výměně know-how a k práci na přeshraničním regionálním konceptu. Tento modelový projekt v oblasti ochrany ovzduší je v souladu s myšlenkou Evropy jakožto kontinentu regionů.
Nové klíčové regiony by měly být příkladně ekologicky aktivní tím, že budou klást důraz na účinné využití energie a na redukci odpadních látek v souladu se zásadami Klimatického spolku. Jednotlivé ekologické projekty regionálních obcí by měly ukázat, že snaha o dosažení cíle Klimatického spolku (50% redukce CO2 ) je smysluplná a proveditelná.
Představení třech regionů plánovaného přeshraničního klíčového projektu Klimatického spolku:
· Waldviertel: obce v prostoru Podyjí a v okruhu Českých Budějovic v České republice. Zahrnuty budou obce kolem Jindřichova Hradce.
· Weinviertel – severní část: obce v malém regionu Land um Laa a v příhraničních Jižních Čechách v České republice.
· Weinviertel – jižní část: obce v okresu Gänsendorf (region Marchfeld) a obce kolem Bratislavy v Slovenské republice.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů