Pátek, 29. března 2024

Nobelův výbor výběrem ekoložky mění strategii

Nobelův výbor výběrem ekoložky mění strategii
Jako nastavení nových výhybek - tak komentovala agentura DPA rozhodnutí norského Nobelova výboru udělit cenu za mír keňské ekologické aktivistce Wangari Maathaiové. Tato čtyřiašedesátiletá keňská náměstkyně ministra životního prostředí, která se jako první Afričanka může pyšnit prestižní mírovou cenou, se totiž proslavila především svým bojem proti kácení afrických lesů.
"Chceme záměrně rozšířit pojem míru o zajištění životního prostředí," zdůvodnil udělení ceny Maathaiové, která letos nepatřila mezi nejžhavější kandidáty, předseda výboru Ole Danbolt Mjös. Výbor chce podle Mjöse v budoucnu mírovou cenu ještě více "otevřít" a vyznamenávat i kandidáty, kteří vynikli v boji za názorovou svobodu. Maathaiová, která jako první žena z regionu centrální a východní Afriky získala titul PhD., založila v roce 1977 Hnutí zeleného pásu, které zasadilo už desítky miliónů stromů ve snaze zmírnit následky kácení lesů ve střední Africe.
Maathaiová se narodila v roce 1940 v keňském Nyeri. Vystudovala Pittsburskou univerzitu a po návratu do Keni získala doktorát na Nairobské univerzitě.
Často vystupovala s kritikou sociálních poměrů ve své zemi. V roce 1997 kandidovala na prezidentku, její strana ale její kandidaturu stáhla pár dní před volbami. V prosinci 2002 vyhrál ve volbách opoziční kandidát Mwai Kibaki, který Maathaiovou jmenoval náměstkyní ministra životního prostředí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů