Pátek, 29. března 2024

Češi v odpadcích překonali Rakušany

Češi v odpadcích překonali Rakušany
453 kilogramů odpadu vyprodukoval loni průměrně jeden obyvatel ČR.

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Zatímco ve výkonnosti hospodářství a celkové spotřebě obyvatel Češi nedosahují ani na průměr EU, v množství vyprodukovaného odpadu už paradoxně dohánějí evropskou špičku. Z posledních statistických čísel totiž vyplývá, že Česko kráčí v odpadovém hospodářství opačným směrem než například sousední Rakousko, patřící k nejbohatším státům Evropské unie.
V některých rakouských spolkových zemích totiž po mnoha letech produkce odpadu konečně klesá. Česko naopak za posledních patnáct let množství odpadků z domácností takřka zdvojnásobilo a v tomto trendu zřejmě bude ještě dlouho pokračovat. Obcím také přibývají starosti s končící životností skládek.
"Každý Čech loni v průměru vyprodukoval nejrůznější odpad o celkové váze 453 kilogramů. V roce 1990 to bylo přitom jen 258 kilogramů," řekla LN mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová. I když podle ní Česko v tomto směru stále ještě nepřekročilo půltunový objem například Německa a některých dalších států EU, poměrně rychle se k tomu přibližuje. A to i přesto, že své ovoce začíná přinášet i vládní kampaň za třídění odpadu, s jehož pomocí je možné řadu odpadových materiálů recyklovat.

Odpad třídíme mnohem více než dříve

"Zatímco před čtyřmi roky u nás vytřídil každý obyvatel 9,8 kilogramu odpadků, dnes se jedná o šestinásobné množství," uvedla Šůlová. Osvěta, o kterou se ministerstvo snaží, by údajně měla také vést k tomu, aby si lidé už při nákupu v obchodě uvědomovali, jakou měrou mohou různé obaly a obalové materiály zatížit životní prostředí. Podobná kampaň, spojená ovšem s masivními investicemi do reklamy v médiích a zřizováním nejrůznějších bezplatných poradenských služeb, znamenala právě zlom v odpadovém hospodářství Dolních Rakous.

***

Kolik odpadu vyprodukují
Kolik komunálního odpadu vyprodukují v průměru obyvatelé některých evropských zemí na hlavu za rok:

Německo 536 kilogramů
Česko 453 kilogramů
Maďarsko 429 kilogramů
Polsko 316 kilogramů

Růst množství odpadků, vyprodukovaných domácnostmi v Česku (na hlavu za rok):

1990 258 kg
1998 441 kg
2003 453 kg
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů