Pátek, 29. března 2024

Přijďte na výstavu ozdobit strom svým přáním pro životní prostředí

Přijďte na výstavu ozdobit strom svým přáním pro životní prostředí

MOST – Výstava s názvem „Zelení rádci Krušnohoří“ přiblíží veřejnosti činnost Ekologického centra Most pro Krušnohoří, jediného centra svého druhu v České republice. Zahájení za účasti hostů proběhne 14. prosince od 17-ti hod. ve Stříbrné výstavní síni Městské knihovny v Mostě. Na výstavě se mohou návštěvníci zbavit vybitých baterií, ozdobit strom svým přáním pro životní prostředí v Mostě a odnést si „Zeleného rádce“.

 

Ekologické centrum (ECM) chce touto výstavou seznámit veřejnost s aktivitami, kterými se zabývá již čtyři roky. Hlavní náplní práce centra je nonstop dispečink informací o životním prostředí, ekoporadenství pro laickou i odbornou veřejnost prostřednictvím Zeleného telefonu a osobních konzultací, pořádání seminářů, ekologických soutěží pro děti, sledování aktuální imisní situace a problematiky přeshraniční pachové zátěže v Krušnohoří, provoz ekologické knihovny a videotéky, vlastní publikační a osvětová činnost.

 

Jednou z funkcí ECM je jeho role komunikačního prostředníka mezi veřejností, veřejnou správou a průmyslovými podniky. Při péči o životní prostředí nelze žádné účastníky opomíjet, proto byli na zahájení výstavy pozváni zástupci z řad všech výše zmíněných skupin. Na zahájení tak bude možné vyslechnout pohled na životní prostředí a s tím spojené otázky z úst Mgr. Bíny z Euroregionu Krušnohoří, paní Levické z mosteckého magistrátu, Ing. Soukupa z České rafinérské a Mgr. Kellera z Chemopetrolu. Výstava bude probíhat v prostorách Stříbrné síně Městské knihovny v Mostě až do 7. ledna příštího roku. Zahájena bude 14. prosince v 17 hod. malým vegetariánským pohoštěním, které bezplatně poskytl mostecký Vegetarian Club Harmonie, pít se bude nápoj z Kombuchy.

 

Na panelech budou představeny různorodé aktivity a služby, které centrum zdarma poskytuje veřejnosti. Výstava bude doplněna fotografiemi z akcí pro děti, na kterých se centrum spolupodílelo v rámci cyklu „Krajina pro budoucnost“ a výstavkou dětských soutěžních prací zaměřených na ochranu životního prostředí.

 

Součástí výstavy bude také prezentace brožury „Zelený rádce Mostecka“, která vyšla v říjnu tohoto roku. Ta zde bude k dispozici zdarma společně s letáky a dalšími publikacemi.  Zajímavým doplněním výstavy bude bezesporu „znovuoživení“ ankety, kterou centrum zahájilo v polovině roku, a která si klade za cíl zmapovat stav životního prostředí v Mostě a okolí z pohledu zdejších občanů. „K tomuto účelu bude sloužit strom, na který mohou návštěvníci výstavy umístit barevné lístečky podle toho jak sami pociťují kvalitu životního prostředí ve svém městě společně se svým přáním, co by se mohlo zlepšit. Zatímco běžným vánočním stromkům bude v době konání výstavy jehličí opadávat, tomuto stromu bude naopak listí přibývat. Otázkou zůstává, zda se bude zelenat nebo jeho barvy budou spíše smutnější.“ uvedla Soňa Hykyšová, vedoucí Ekologického centra Most, které hodlá využít výsledky ankety ve své další činnosti.

Než se vydáte do knihovny na výstavu podívejte se jestli nemáte doma nějaké vybité baterie. Můžete je přinést a nakrmit jimi „baterkožrouta“, do kontejneru na komunální odpad totiž tento nebezpečný odpad nepatří.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů