Úterý, 30. dubna 2024

Plánovaný recyklační závod má Vsetínu přinést šedesát nových pracovních míst

Plánovaný recyklační závod má Vsetínu přinést šedesát nových pracovních míst
VSETÍN - Přibližně šedesát nových pracovních míst by mohl Vsetínu přinést projekt, který v minulých dnech představila tamní radnice. Vedení města totiž plánuje vznik nového recyklačního závodu, jenž by měl vyrůst v městské průmyslové zóně. Záměr radničních úředníků bude nejpozději do poloviny března předložen ministerstvu životního prostředí s žádostí o dotaci, která by mohla činit až pětaosmdesát procent celkových nákladů.

Radnice odhaduje, že výstavba nového závodu by mohla stát přibližně 220 milionů korun. Recyklační závod o rozloze přibližně 1,5 hektaru by měl vyrůst v průmyslové zóně na Bobrkách a jádrem jeho činnosti má být sběr, dotřídění a druhotné zpracování odpadů z celého regionu za využití nejmodernějších technologií. " Pokud uspějeme s žádostí o dotaci, mohli bychom za minimum městských prostředků podpořit zaměstnanost v regionu," plánuje vsetínský starosta Jiří Čunek.
Projekt by podle něj také mohl snížit náklady na zpracování odpadu zakoupením nejmodernějších velkokapacitních vozů a zařízení na zpracování druhotného odpadu. " Tím bychom vyřešili odpadové hospodářství celého Vsetínska, zároveň bychom přesunutím této činnosti z areálu technických služeb dopravně ulevili městské části Luh," dodal starosta. Výstavba recyklačního závodu by podle radnice společně s realizací projektu Čistá řeka Bečva vynesla Valašsko v očích veřejnosti na přední příčky v přístupu k ekologii a životnímu prostředí, a to nejen v Česku, ale i celé Evropě.
To, zda bude radnice s žádostí o dotaci úspěšná, nyní záleží především na konkurenci podobných záměrů předložených v rámci stejného dotačního programu. " S takovým rizikem ale jdeme do každého projektu. Pokud chceme co nejvíce využít státních a evropských prostředků, musíme být zkrátka připraveni a vytvářet záměry," uzavřel starosta Čunek.
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů