Úterý, 30. dubna 2024

Zlikvidují tisíce tun obrazovek

Zlikvidují tisíce tun obrazovek
Proseč - Tisíc tun vyřazených obrazovek ročně zlikviduje nově otevřený provoz firmy MKF Tony na recyklaci televizí a monitorů v Proseči na Chrudimsku. Provoz této firmy je ve východních Čechách vůbec první, který umí vrátit sklo z obrazovek zpět do oběhu.
"Jsem rád, že se celý projekt podařilo dotáhnout do konce. Mluvilo se o něm asi dva roky, ale teprve nedávno se společnosti podařilo získat všechna povolení a posudky," říká starosta Proseče Martin Novák. Ochránce přírody ovšem trápí doprava.
"Tisíc tun obrazovek za rok je dost," obává se Josef Cach ze Stanice ochrany přírody Pasíčka.
"Jestli mě počty neklamou, tak to je zhruba sto nákladních aut za rok. To není nijak zásadní nárůst dopravy," vyvrací obavy Novák.
"Já myslím, že všechny rozpaky můžu vyvrátit tím, že i posudek EIA potvrzuje, že náš projekt životní prostředí nijak neohrožuje," ubezpečuje jednatel firmy MKF Tony Karel Sodomka. Posudek EIA má přísná kritéria včetně oponentury, takže ho získají jen projekty, které přírodu skutečně ekologicky nezatíží. Firma se inspirovala ve Švýcarsku, které má s hospodařením s odpadem oproti České republice velký náskok.
"Před čtyřmi roky jsme ve Švýcarsku koupili speciální stroj, díky němuž je možné obrazovky likvidovat naprosto ekologicky," říká Sodomka.
Po pětiletém administrativním řízení MKF Tony loni získal rozhodující povolení od ministerstva životního prostředí spolu s posudkem, který dokládá, že provoz neohrožuje životní prostředí.
"Sklo, které tvoří polovinu váhy monitoru, po vyčištění představuje cennou surovinu pro výrobu nových obrazovek," vysvětluje Sodomka.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů