Úterý, 30. dubna 2024

Stále více Středočechů třídí odpad, nejlepší obce byly oceněny

Stále více Středočechů třídí odpad, nejlepší obce byly oceněny

PRAHA -- Středočeši stále zaostávají v množství tříděného odpadu za republikových průměrem. Roste ale počet těch, kteří to chtějí změnit. Více než 800 z celkových téměř 1150 středočeských obcí a měst se zapojilo do prvního ročníku krajské soutěže ve sběru tříděného odpadu. Ceny za nejlepší výsledky dnes převzalo téměř 40 starostů.

Středočeši podle posledních údajů v přepočtu na osobu vyhodili do popelnic na tříděný odpad 20,3 kilogramu, zatímco obyvatel republiky v průměru 34 kilogramů. Každý Čech by měl letos vytřídit o dva kilogramy víc odpadu než loni, aby stát splnil recyklační kvótu danou Bruselem. Požadavek na letošní rok je 36 kilogramů a do roku 2008 pak 40 kilogramů.

Některá města a obce uspěly ve více soutěžních kategoriích. Odměnou pro nejlepší je zájezd do rakouského Poysdorfu. Městečko, jež proslavilo dobré víno i šetrné chování k životnímu prostředí, navštíví starostové nebo ti, kteří se o umístění v soutěži nejvíce zasloužili, řekl ČTK náměstek hejtmana Vilém Žák.

V množství tříděného papíru, skla a plastů na jednoho obyvatele se mezi obcemi do 500 obyvatel umístil nejlépe Pavlov na Kladensku a v kategorii do 2000 obyvatel Čisovice v okrese Praha-západ. Kamenice v okrese Praha-východ získala prvenství v kategorii do 10 000 obyvatel a Čelákovice byly nejúspěšnějším velkým městem. Ceny byly uděleny i zvlášť za každý druh tříděného odpadu.

S průběhem soutěže, která má motivovat obce k soustavnému třídění využitelných odpadů, je náměstek spokojen. Ocenil, že z celkového počtu 1147 středočeských obcí jich 856 splnilo podmínky soutěže. "Je vidět, že samosprávy chtějí problém třídění odpadu řešit a to také byl náš hlavní cíl. Rozhodně soutěž vyhlásíme i příští rok," řekl.

Libuše Hanzalová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů