Úterý, 30. dubna 2024

ADAC nabádá ke srážení lesní zvěře

ADAC nabádá ke srážení lesní zvěře
Netradiční nárazový test německého autoklubu ADAC přinesl překvapivý výsledek. Podle něj můžete vyhýbáním lesní zvěři způsobit větší nepříjemnost, než když ji srazíte.

Dny se krátí a s delší tmou se zvyšuje riziko srážky s lesní zvěří. Německý autoklub ADAC provedl nárazový test simulující, jaké by měla důsledky. Automobil byl poslán proti figuríně daňka vysoké 93 centimetrů v kohoutku a vážící 55 kilogramů, s níž se srazil čtyřicetikilometrovou rychlostí. Na podobné rychlosti řidiči své vozy obvykle zbrzdí těsně před srážkou s lesní zvěří.

Nebezpečně vypadající náraz by nakonec nezpůsobil posádce žádnou vážnější újmu na zdraví.Po nárazu byla figurína daňka vymrštěna přídí vozu a v oblouku dopadla na kapotu těsně před přední sklo. Pro zvíře by nehoda dopadla tragicky, posádce vozu však nic vážného nehrozilo. Při testu figurína zvířete ani nerozbila přední sklo. Přitom šlo o nadprůměrně velké zvíře, většina podobných nehod se alespoň v Čechách stává s menšími srnkami.

Ke svému testu přidal autoklub několik doporučení. Nejvíce je třeba být na pozoru v ranních a večerních hodinách. Zvláště při suchém počasí, kdy jsou zvířata aktivnější než v deštivých dnech. Opatrnost je namístě pokud silnice vede lesem, hustým křovím nebo odděluje louku od lesa. V noci je rizikové úseky lepší projíždět s potkávacími světly; dálkové reflektory zvířata dříve odhalí, ale ztíží jim útěk. Oslněná pak mnohdy zůstanou stát na místě.

Rizikový vyhýbací manévr by mohl dopadnout hůře. Proto ADAC radí řidičům, aby se lesní zvěři nevyhýbali. Tedy pokud nepotkají dobře rostlého šestnácteráka...Pokud již srážku nelze odvrátit, ADAC nabádá sešlápnout naplno brzdy, pevně držet volant a neuhýbat. Úhybné manévry jsou příliš rizikové. Podle statistik některých německých států se každá třetí nehoda, kdy automobil narazí do stromu, stane právě kvůli lesní zvěři které se chtěl řidič vyhnout. Zda se stejně zachovat při hrozící srážce s člověkem, německý autoklub neuvádí.

Zdroj:Týden
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů