Myčka nádobí - šetří vodu i energii
Bez myčky se ve vyspělém světě neobejdou ani studentské domácnosti, ani osamělý důchodce. Výzkumy navíc ukazují, že v porovnání s ručním mytím ušetří nejen čas, ale i vodu a energii, nemluvě o nepříznivém vlivu mycích prostředků na pokožku rukou.
Změna životního stylu ve prospěch pohodlí však znamená i vyšší náklady na vybavení domácnosti. Je samozřejmě zbytečné pořizovat si luxusní myčku nádobí se spoustou programů za čtyřicet tisíc korun, když se v kuchyni vaří jen káva a z ostatního nádobí se ušpiní leda tak talíř při ohřívání hotového jídla v mikrovlnné troubě. Jestliže však rodina hodně a ráda vaří a účty za vodu neustále narůstají, je dobré si spočítat, zda by se nevyplatila myčka s nízkou spotřebou vody i elektřiny.
Jak myčka pracuje?
Myčka je zařízení, které umývá nádobí od zbytků pokrmů, oplachuje je a suší. Ze špinavého nádobí, naskládaného v drátěných koších uvnitř myčky, je nečistota strhávána mycí vodou, která pod tlakem stříká z rotujících trysek. Změkčená voda, která je ohřívána odporovým tělesem nebo průtokovým ohřívačem (u nových typů) vody na teplotu 40 °C až 70 °C podle programu, je hnána čerpadlem, cirkuluje a průběžně se filtruje. Filtračních vložek bývá více, nejméně však dvě – na hrubou nečistotu a na jemnější kal. Mycí účinek je zesilován mycím přípravkem, který působí jednak chemicky (odmašťuje), jednak mechanicky ostřikováním tlakovou vodou.
Nádobí je oplachováno čistou vodou, poslední opláchnutí probíhá s přídavkem speciální chemikálie (leštidla) výrazně snižující povrchové napětí vody, takže po usušení nezůstanou na jeho povrchu stopy po kapkách. Sušení probíhá buď naakumulovaným teplem, nebo jsou k ohřevu sušicího vzduchu instalována topná tělesa. U některých myček bývá sušení podpořeno ventilátorem (turbo sušení).
Do pracovního prostoru myčky by měla přicházet voda zbavená vápenatých a hořečnatých solí, které způsobují její tvrdost. Většina myček je proto vybavena zařízením k jejímu změkčování, iontoměničem, který na sebe tyto látky váže. Jeho regenerace probíhá pomocí speciální soli, kterou je třeba do myčky doplňovat a kontrolovat její množství na indikátoru.
Myčka dokonale umyje a vyleští porcelánové, skleněné, kovové i plastové nádobí. Zvláště u členitých povrchů výsledek předstihuje ruční mytí. Na druhé straně v myčkách nelze umývat nádobí ze stříbra, zinku, hliníku a mědi, a některé nádobí s teflonovým povrchem. Nevhodné je mytí prkének a nožů s dřevěnou rukojetí.
Jak postupovat při výběru myčky?
Velikost myčky
Před zakoupením myčky je velmi důležité uvážit, jak velkou myčku vlastně potřebujete. Standardní myčka je vysoká 85 cm, hluboká 60 cm a široká buď 60, nebo 45 centimetrů. Užší, 45cm provedení, je vhodné pro jednu či dvě osoby; tříčlenná rodina by se již měla rozmýšlet, zda by nebyla vhodnější raději myčka široká (60 cm). Čtyř- a vícečlenná domácnost musí rozhodně volit širokou variantu. Užší myčka je sice určena na osm, širší dokonce na dvanáct sad nádobí, ale nádobí se v ní nesmí příliš překrývat a již dva umývané hrnce zaberou téměř polovinu spodní přihrádky.
Spotřeba elektrické energie
Při výběru myčky by nás měla nejvíce zajímat její energetická náročnost. Jedním z prvků, které nám mohou pomoci, je tzv. energetický štítek. Ten označuje, na základě měření nezávislými odborníky, energetickou náročnost provozu daného výrobku (písmeno A – velmi úsporný, B, C … až po písmeno G – málo úsporný výrobek).
V porovnání s klasickým mytím nádobí pod tekoucí vodou ušetří myčka přibližně 35 až 60 procent elektrické energie. U čtyřčlenné domácnosti můžeme tedy počítat s roční spotřebou od 400 do 650 kWh (při používání jednou denně).
Chceme-li ušetřit náklady na provoz, je také možno napojit myčku nádobí na teplou vodu. Připojení na vodu teplou 60 °C přináší úsporu elektřiny ve výši 50 i více procent. Zkrácený mycí cyklus se však může podepsat na kvalitě mytí. Na tuto možnost výrobci výslovně upozorňují.
U programů BIO by teplota vody neměla přesáhnout 55 °C!
Je důležité vzít v úvahu i zdroj teplé vody. Je-li teplá voda do domácnosti dodávaná z tepláren nebo kotelen (např. na sídlištích), pak se tato možnost nevyplatí (teplá voda je 4x dražší než voda studená!). Pokud je ale možno využít některý z obnovitelných zdrojů energie, např. za pomoci solárního systému či tepelného čerpadla, připojení myčky na teplou vodu se vyplatí.
Je nutno se informovat také o tepelné odolnosti přívodní hadice a plastových prvků myčky.
Spotřeba vody
Zvažte důkladně, jak často budete myčku používat, a spočítejte si, zda je pro vás výhodnější pořídit si levnější myčku s větší spotřebou vody, či naopak. Spotřeba vody na jeden mycí cyklus bývá od 11 litrů a ani u starších či levnějších myček by neměla překročit 25 litrů. U každé myčky však platí základní pravidlo: nejúsporněji myjete tehdy, když je myčka plně naložená, ale nepřeplněná.
Špičkové myčky jsou vybaveny systémem senzor-logic. Tento systém rozpozná, kolik je v myčce nádobí a jakého je druhu, a takto zjištěnému stavu přizpůsobí spotřebu vody a energie. Není při tom rozhodující, jak je nádobí rozloženo do vrchního a spodního koše. Senzory dále změří, jak rychle se v myčce ohřeje voda a kolik vody steče z nádobí. Z těchto údajů pak elektronický systém propočítá již během prvního opláchnutí přesný průběh celého dalšího programu, přizpůsobeného aktuální náplni nádobí. Myčka vybavená tímto senzorem nespotřebuje víc energie a vody, než je skutečně nezbytné.
Hlučnost
Čím nižší hlučnost, tím lépe.
U moderních myček se hlučnost pohybuje okolo 50 dB.
U nejmodernějších dosahuje hlučnost dokonce pouhých 42 dB (fa AEG)!
O co bychom se ještě měli zajímat:
- koše na nádobí – měly by být přestavitelné, neměl by chybět košík na příbory
- životnost myčky – dobrá myčka by měla vydržet bez oprav až 2000 mycích cyklů, značkoví výrobci předpokládají první opravu až po 10 letech provozu!
- zásobník mycího prostředku – vyznačené nebo vytvarované dávkování Vám ušetří čas
- zásobník leštidla – „slušná“ myčka má elektronický ukazatel stavu zásoby přípravku
- změkčovač – u levnějších typů je dávkovač soli pro změkčování vody univerzální, u modernějších elektronický, i zde je ukazatel množství v zásobníku nepostradatelný
- filtr k zachycování nečistot – čím více filtrů bude myčka mít, tím lepší bude kvalita mytí a tím šetrněji bude nakládáno s Vaším nádobím. Špičkové myčky jsou dnes vybaveny vodním senzorem, který měří znečištění vody z předchozího opláchnutí a rozhoduje o tom, zda může být tato voda použita znovu (přece jen to jsou 4 l vody)
- sušení – levnější myčky používají kondenzační sušení. Myčka zůstává po ukončení mytí ještě asi 10 minut uzavřena a poté vyndáváte nádobí horké. Dražší modely využívají aktivní systém sušení, který umožňuje vyjmout nádobí ihned po doběhnutí programu a vychladlé, neboť sušení napomáhá ventilátor, který vytváří nucenou cirkulaci vzduchu uvnitř myčky nádobí (turbo sušení).
- Aqua Control – zařízení, které by u Vaší myčky nemělo chybět. Chrání před škodami způsobenými vodou (přetečení, unikání zpod myčky, poškozená hadice, …). Díky tomuto zařízení můžete myčku v klidu nechat běžet, i když nikdo není doma. Aqua Control Alarm – případnou poruchu navíc oznamuje varovným signálem.
Můžeme si provoz myčky dovolit? Rozhodně ano! Jak je vidět na následující tabulce, je ruční mytí v Praze o 33 % dražší než mytí v moderní myčce. Při energeticky úsporném programu na 50 °C ušetříte 60 % energie, 50 % vody a 75 % svého času.
K umytí sady nádobí pro 12 osob potřebujete (předpoklad mytí jednou denně):
elektřina kWh |
voda m3 |
čas dní | ||||
denně |
za rok |
denně |
za rok |
denně |
za rok | |
Ruční mytí |
2,6 |
949 |
40 l |
14,6 |
1 hod |
15,2 |
Myčka |
1,4 |
511 |
18 l |
6,6 |
15 min |
3,8 |
Úspora |
1,2 |
438 |
22 l |
8,0 |
45 min |
11,4 |
zdroj: ELECTROLUX DOMÁCÍ SPOTŘEBIČE. CZ, www.spoluproprahu.cz