Úterý, 30. dubna 2024

MŽP vyjednalo mimořádné dotace projektům s kursovými ztrátami

MŽP vyjednalo mimořádné dotace projektům s kursovými ztrátami
Ministerstvo životního prostředí přichází z řešením, jak pomoci obcím, kterým hrozí problémy v projektech čištění odpadních vod kvůli kursovým ztrátám vlivem posilující české koruny. „Vyjednali jsme obcím a městům úhradu kursových ztrát v celkové výši půl miliardy korun pro projekty čištění odpadních vod, které obce vyjednaly v letech 2004 až 2006 tak, aby je mohly bez zpoždění dokončit. V úterý jdu s návrhem do vlády", říká ministr životního prostředí Martin Bursík.

Materiál, který bude v úterý projednávat vláda, navrhuje finanční kompenzaci kursových ztrát ve výši 500 miliónů korun projektům Fondu soudržnosti z let 2004 - 2006, které následkem posilující koruny ztratily velkou část ze schválené podpory. Navržená finanční kompenzace se týká výhradně projektů z oblasti ochrany vod, které souvisejí s naším předvstupním závazkem vůči EU zajistit čištění odpadních vod v obcích nad 2000 obyvatel do konce roku 2010.

V roce 2004-2006 bylo na projekty z oblasti životního prostředí alokováno přes 380 miliónů eur. Doba realizace některých projektů je až 5 let a vývojem kurzu posilující koruny vznikla do dnešního dne příjemcům podpory ztráta přes 20 miliónů eur. Finanční kompenzace, kterou dojednalo Ministerstvo životního prostředí, umožní dokončení zbývajících projektů bez zbytečných průtahů, které by mohl způsobit nedostatek finančních zdrojů a jejich hledání.

Jakmile v úterý vláda materiál  MŽP schválí, peníze budou okamžitě převedeny Státnímu fondu životního prostředí, který administruje schválené podpory projektů životního prostředí. Peníze budou rozeslány obcím do konce roku 2008.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů