Úterý, 7. května 2024

Maďarský starosta dostal za dovoz odpadu z Německa trest 1,5 roku

Maďarský starosta dostal za dovoz odpadu z Německa trest 1,5 roku

Na rok a půl do vězení dnes poslal maďarský soud starostu obce Kunbaja za nelegální dovoz odpadu z Německa. Politik, který musí rovněž zaplatit pokutu půl milionu forintů (asi 46 000 Kč) a dva roky nesmí vykonávat veřejný úřad, podle soudu nechal v roce 2006 do země dopravit 4000 tun odpadu a uložit ho na 20 místech v okolí obce. Jako odměnu za to podle agentury DPA dostal 320 000 eur (zhruba 8,6 milionu Kč).
Ve stejném roce propukl obdobný skandál s nezákonným dovozem odpadu z Německa také v Česku. Celníci tehdy objevili nelegální skládku v areálu bývalého kravína v Libčevsi na Lounsku. V tomto případě padla zatím jen jedna obžaloba, a to proti jednateli jedné z dopravních firem, které se na dovozu odpadků podílely.

Do nelegálního transportu odpadu do Maďarska bylo zapleteno vedle starosty jihomaďarské obce dalších 15 lidí, kteří od soudu v Kecskemétu dnes odešli s podmínečnými tresty nebo pokutami. Byla mezi nimi i starostova manželka. Rozsudky ještě nejsou pravomocné.

Mezi převážně odpadky z domácností byly podle agentury AFP i nebezpečné látky jako pesticidy a nemocniční odpad. Do Maďarska se dostaly mezi červnem a prosincem 2006 ze spolkových zemí Bavorsko a Bádensko-Württembersko. Odpad končil na skládkách a farmách v okolí Kunbaji, která leží asi 230 kilometrů jižně od Budapešti.

Maďarsko trvá na tom, aby německá strana tento odpad odvezla zpátky. Příslušné německé úřady a dopravní společnosti se však přou o úhradu nákladů za odvoz. Z Maďarska se tak zatím podle DPA vrátilo asi 1000 tun odpadků.

V případě Libčevsi do Německa putovalo zpět asi 750 tun, což byla zhruba polovina odpadu, který v bývalém kravíně zbyl po třech velkých požárech. Původně se zde nacházelo asi 4000 tun nelegálních odpadů. S nezákonným skladováním odpadu z Německa se v nedávné době potýkaly také další obce především v severních a středních Čechách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů