Úterý, 30. dubna 2024

Evropské peníze mají na Vysočině pomoci zateplování budov a šetrnějšímu nakládání s odpady

Evropské peníze mají na Vysočině pomoci zateplování budov a šetrnějšímu nakládání s odpady
Tento týden proběhlo v sídle kraje Vysočina hodnocení 87 žádostí do Operačního programu Životní prostředí. V XI. kole příjmu žádostí byly akceptovány projekty za kraj Vysočina za více jak 1 888 mil. Kč.

Pracovní skupina pro výběr a zajištění implementace projektů Operačního programu Životní prostředí v letech 2007-2013" (níže jen "KPS") doporučila do vlastní soutěže o finanční prostředky všech 87 akcí ze seznamu žádostí. Velikému zájmu se těšily především projekty na úsporu energie a projekty řešící zkvalitnění nakládání s odpady. Předseda KPS Zdeněk Ryšavý vyzdvihl dvě významné akce: "Z pohledu kraje považuji za nejdůležitější doporučení projektu Sanace území ohroženého skládkou nebezpečného odpadu v Pozďátkách v hodnotě 595 mil. Kč, který zajišťuje odstranění největší ekologické zátěže na Vysočině. K řešení aktuálních potřeb odpadového hospodářství a také podpory výroby el. energie z obnovitelných zdrojů výrazně přispěje projekt Bioplynové stanice Petrůvky na skládce tuhého komunálního odpadu, jehož náklady činí 165 mil. Kč."

Celkovému stavu při schvalování žádostí a aktualitám na obnovu zdevastovaného území v Operačním programu Životní Prostředí se ve svém vystoupení věnoval zástupce Ministerstva životního prostředí Theodor Bernt.

Výsledky hodnocení projektů shrnul radní Zdeněk Ryšavý: "Obrovský zájem o tuto výzvu znamená, že v soutěži uspějí jenom nejkvalitnější záměry. A já pevně věřím, že právě projekty Kraje Vysočina budou mezi vybranými k finanční podpoře z Operačního programu Životní prostředí".

  • Marek Brom, odbor životního prostředí
    Krajský úřad kraje Vysočina
    tel: 564 602 208, e-mail: brom.m@kr-vysocina.cz
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů