Čtvrtek, 28. března 2024

Pobyt v přírodě je lepší než rodinné návštěvy

Pobyt v přírodě je lepší než rodinné návštěvy

Plzeň - Vánoce v klidu a teple domova? Ani náhodou! Podle party nadšenců z Plzně je mnohem lepší vyrazit na Šumavu a přenocovat v přírodě. "Letos jsem jela poprvé a jsem nadšená," vypráví Jitka Nová, která se k již tradiční výpravě přidala náhodou.

"Kamarádi mi vyprávěli, jak každý rok mezi Vánoci a Silvestrem vylezou na Javor, kde přenocují. Nápad se mi líbil, a protože jsem pro každou legraci, rozhodla jsem se jet letos s nimi," popisuje.

Tradiční výprava začíná v Plzni na nádraží, vlak doveze nadšence do Železné Rudy a odtud už se jde pěšky. Pravidlem je prý oběd v městečku a panák na posilněnou. "Lepší je do každé nohy jeden, protože cesta je dlouhá. A hlavně do kopce," směje se Nová.

Díky nedostatku sněhu by prý nebyl letošní výstup tak náročný, a proto si nadšenci zvolili delší trasu. Cesta na vrchol Javoru tak trvala téměř pět hodin.

"Původce celé akce, kamarád Rumees, pořádal první výpravu už před deseti lety, prý tenkrát zabloudili, takže na vrchol nedorazili. S letoškem se to ale vůbec nedá srovnat, protože bylo tehdy víc než metr sněhu," líčí mladá žena. I letos však bylo v noci krušno, proti vlezlé zimě prý pomůže jen teplé prádlo a kvalitní spacák.

Typický vánoční program, totiž návštěvy příbuzných, však parta nešidí, jen je letos musela stihnout už během 25. prosince. "Myslím, že takový výlet do přírody je skvělý nápad, jak si ozvláštnit Vánoce. Počítám s noclehem na Javoru i příští rok," uzavírá vyprávění mladá žena.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů