Čtvrtek, 28. března 2024

Ovzduší v EU nejvíce znečišťuje Belchatów

Ovzduší v EU nejvíce znečišťuje Belchatów

Polsku, kde přes 90 procent elektřiny pochází z uhelných elektráren, se stále nedaří snižovat objem emisí. Elektrárny, které v Evropské unii nejvíce znečišťují ovzduší.

Nejvíce emisí oxidu uhličitého v zemích Evropské unie vypouští polská hnědouhelná velkoelektrárna Bełchatów. Vyplývá to ze statistik specializované firmy Point Carbon.

Bloky Belchatówa, rozkládající se v sousedství obřího povrchového lomu 70 kilometrů jižně od Lodže, vypustí za rok do ovzduší téměř 31 milionů tun oxidu uhličitého, tedy skleníkového plynu, který je považován za původce globálního oteplování. Je to zhruba tolik, kolik vypouštějí všechny uhelné zdroje ČEZ dohromady.

Veškeré emise skupiny ČEZ v roce 2008 (bližší údaj zatím není k dispozici) dosáhly 33,8 milionu tun CO2, což bylo meziročně o 13 procent méně, uvedl mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Bełchatowská elektrárna je v provozu od roku 1981 a plného výkonu 4400 megawattů dosáhla o sedm let později. Palivo odebírá ze sousedního lomu, jehož těžitelné zásoby ve sloji o mocnosti až 127 metrů dosahují dvou miliard tun. Při roční produkci elektřiny až 28 miliard kilowatthodin, což je zhruba pětina polské výroby, vystačí toto uhlí nejméně na 70 let. Uhelné elektrárny se v Polsku podílejí na celkové výrobě elektřiny více než 90 procenty.

Zatímco v Německu, které obsazuje v první desítce největších znečišťovatelů ovzduší v EU šest příček, se emise oxidu uhličitého v uhelných elektrárnách snižují, Polákům se množství spalovaného uhlí, a tedy i emisí, snižovat nedaří.

Polsku se v roce 2030 nebude dostávat 30 tisíc megawattů elektrárenských kapacit, tedy pětinásobku Bełchatówa a Turowa, které figurují v první desítce největších evropských znečišťovatelů.

Důvodem je až dvojnásobný růst spotřeby a zastarávání zdrojů, jejichž uzavírání mohou urychlit nová pravidla obchodování s emisními povolenkami. Polsko s čistým vývozem elektřiny (rozdíl mezi celkovým vývozem a celkovým dovozem) 11 miliard kilowatthodin se tak může rychle změnit v čistého dovozce.

"Potřebovali bychom uvádět do provozu každý rok tisíc megawattů jen náhradou za dosluhující uhelné bloky. To představuje roční náklady až šest miliard zlotých," napsal odborný časopis Przegląd Techniczny. V přepočtu je to 40 miliard korun.

AUTOR: Václav Lavička
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů