Pátek, 29. března 2024

Nedopalky? Toxický odpad horší než kyanid, tvrdí studie

Nedopalky? Toxický odpad horší než kyanid, tvrdí studie

Řím - O nebezpečí kouření cigaret se mluví často, o hrozbách způsobovaných cigaretovými špačky mnohem méně. Podle lednové italské studie se přitom jejich nebezpečnost pro životní prostředí vyrovná toxickému odpadu, jako jsou baterie nebo staré elektronické přístroje.

Nedopalky obsahují stovky karcinogenních látek a také radioaktivní polonium 210, které je 250 tisíckrát jedovatější než kyanidy.

"Cigaretové špačky představují rizika pro zdraví, kterým nebyla dosud věnována patřičná pozornost," řekl agentuře ANSA Carmine Ciro Lombardi, výzkumník Národního institutu pro technologie (ENEA), který studii zpracoval.

72 miliard tun špačků ročně

ENEA odhaduje, že Italové vykouří 195 milionů cigaret denně a 72 miliard ročně. To značí, že během jednoho roku vyprodukují italské ulice a koše 324 tun nikotinu. Spolknutí jednoho nedopalku může dle ENEA způsobit ochrnutí malého dítěte. Smrtelná dávka pro dospělého je 70 miligramů, desetinásobek toho, co obsahuje průměrná cigareta.

Italské špačky v sobě mají také 21,6 tun dalších toxických látek. Vědci naopak nezkoumali, kolik se kouřením dostane jedů do ovzduší, ani kolik jich obsahuje 3,6 tuny cigaretového popelu.

ENEA ve své studii tvrdí, že by měl být cigaretový odpad podroben stejným regulím jako vyhazování baterií či staré elektroniky.

"Když déšť odplaví cigaretové špačky do řek a moří, budou znečišťovat životní prostředí. Jiné jsou rozšlapány a roznášeny větrem a lidé mohou tyto látky vdechovat," říká Lombardi.

500 euro za špačka

Podle odhadu italského ministerstva zdravotnictví kouří v šedesátimilionové Itálii 12 milionů lidí. Osmdesát tisíc jich na následky kouření ročně umírá.

Kuřácký odpad je podle ENEA rovněž tím nejobvyklejším, na který je možné narazit ve Středozemním moři a tvoří až 40 procent zdejších odpadků. Následují plastové láhve (9 procent) a igelitové pytlíky (8 procent).

Italská vláda nedávno vytáhla proti kouření a města začala instalovat zvláštní koše na cigarety. Pokuta za odhození nedopalku na zem může dosáhnout až 500 eur. Zákon, který zakazuje kuřákům zapálit si v uzavřených veřejných místech, jako jsou restaurace a bary, platí v Itálii od roku 2005.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů