Čtvrtek, 28. března 2024

Stromy rostou nejrychleji za 200 let

Stromy rostou nejrychleji za 200 let

Odpůrcům klimatických změn se zdařily "e-mailovou aférou" dvě věci naráz: na vědecké studie dokládající globální oteplování se značná část veřejnosti dívá kriticky, současně se tyto studie poněkud ztrácejí ve vřavě probíhajících sporů obou táborů.

To je škoda, hned několik zpráv z poslední doby vypadá zajímavě.

Američtí vědci z výzkumného centra ve státě Maryland nyní zveřejnili výsledky dlouholetého bádání, podle kterého nyní rostou stromy na severní polokouli vůbec nejrychleji za uplynulých 200 let.

Výzkumníci sledovali především stromy na východním pobřeží USA. Pozorovali smíšený les na 55 různých místech po dobu 22 let. celkem provedli 250 tisíc jednotlivých měření. Ekolog Geoffrey Parker uvedl, že výsledky opravňují k tvrzení, že stromy rostou nejrychleji přinejmenším za posledních 225 let: to bylo stáří nejstaršího stromu na průzkumných plochách. Zvýšení emisí v atmosféře a s tím související oteplování pokládá za jediné uspokojivé vysvětlení. "Sestavili jsme seznam možností, proč stromy rostou rychleji," řekl Parker. "Vyloučili jsme jiné varianty, zbylo globální oteplování."

Jiná zpráva, kterou nyní zveřejnili kanadští vědci, uvádí, že oteplování v Arktidě pokračuje rychlejším tempem, než se uvádělo. Arktický led mizí závratným tempem. Měření, kterého se účastnilo 370 vědců z 27 zemí, začalo v červnu 2007. "Ukázalo se, že i nejpesimističtější modely budou překonány," řekl David Barber z univerzity v kanadském Winnipegu.

Dřívější studie naznačily, že Arktida může být bez ledu v letních měsících roku 2100. Podle nových dat může tato situace nastat už mezi roky 2013 až 2030. Svět přitom už zaplatil za škody související s táním arktických ledovců nejméně 60 miliard dolarů, uvádí američtí vědci z Bard College v jiné souběžné studi

Klimatickým změnám a projevům globálního oteplování se má věnovat i nová vládní agentura, která vznikne ve Spojených státech.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů